Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Minimālā mēnešalga palielināta līdz 500 eiro; mediķu atalgojums palielināsies par 25%

No šodienas valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga ir paaugstināta no līdzšinējiem 430 eiro līdz 500 eiro, paredz pērn valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu. Tāpat no šī gada mediķu zemākā darba samaksa pieaugs par 25%, tādējādi nodrošinot Veselības aprūpes finansēšanas likumā noteiktās prasības par pakāpenisku atalgojuma pieaugumu.

Iepriekš labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) skaidroja, ka minimālā alga pēdējos trīs gadus bija nemainīga un bija pienācis pēdējais brīdis to pārskatīt. Pēc viņas aprēķiniem, darba ņēmējiem bez apgādājamajām personām, kuri saņem minimālo algu, reālais pieaugums būs gandrīz 50 eiro.

Izmaiņas attieksies uz darba devējiem un darba ņēmējiem. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes veiktā Darbaspēka apsekojama datiem, 2020.gada trešajā ceturksnī darba ņēmēju skaits bija aptuveni 793 100, savukārt darba devēju skaits bija aptuveni 36 500.

Centrālās statistikas pārvaldes dati par 2020.gada jūniju liecina, ka darba ņēmēju skaits, kuriem darba ienākumi ir minimālās mēneša darba algas apmērā 430 eiro un mazāk, bija aptuveni 138 100 cilvēku. No tiem privātajā sektorā strādāja 112 700, bet sabiedriskajā sektorā - 22 600 cilvēku.

Tikmēr darba ņēmēju skaits, kuriem darba ienākumi bija tieši minimālās mēneša darba algas apmērā, bija aptuveni 16 200 cilvēku, tai skaitā privātajā sektorā - 12 700, bet sabiedriskajā sektorā - 3200 cilvēku.

Mediķu darba samaksā 25% pieaugums pret pagājušo gadu iestrādāts tarifā, nodrošinot, ka pieaugs arī vidējā darba samaksa par slodzi. Līdz ar to darba samaksas palielinājums tiks nodrošināts piekto gadu pēc kārtas.

Kopumā tas nozīmē, ka, piemēram, sertificētu ārstu zemākā mēnešalga pieaugs par 302 eiro - no 1187 eiro 2020.gadā līdz 1489 eiro šogad - un sertificētu māsu un ārstu palīgu zemākā mēnešalga palielināsies par 200 eiro - no 785 eiro līdz 985 eiro.

Vidējā darba samaksa par slodzi ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem 2021.gada būs 1862 eiro jeb par 377 eiro vairāk nekā līdz šim un ārstniecības un pacientu aprūpes personām - 1117 eiro (226 eiro pieaugums).

Pieaugums būs arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā strādājošam ārstniecības personām un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītājiem, kā arī veselības aprūpes jomas darbiniekiem, kas strādā Valsts asinsdonoru centrā, Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā, Nacionālajā veselības dienestā, Veselības inspekcijā un Slimību profilakses un kontroles centrā.

Mediķu darba samaksas paaugstināšanai šī gada budžetā tika atvēlēti kopumā 183 miljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas