Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ministrijā top priekšlikumi, kā ātrāk piedzīt komunālo maksājumu parādus

Ekonomikas ministrija (EM) ir sagatavojusi priekšlikumus, kā ātrāk piedzīt parādus par komunālajiem maksājumiem. Gala vārds šajā jautājumā būs jāsaka valdībai, jo esošā likumdošana parādu situācijā, kad parādniekam palicis tikai ieķīlātais mājoklis, priekšroku dod vispirms bankām, nevis komunālo maksājumu nodrošinātājiem.

EM iesaka mainīt likumdošanu gadījumos, kad parādu nav iespējams piedzīt, jo nekustamais īpašums ir apgrūtināts ar ķīlu un tā vērtība ir zemāka par ķīlas vērtību. Šādiem gadījumiem paredzēts izdarīt grozījumus Civilprocesa likumā, paredzot, ka īpašniekam sniegto pakalpojumu piedziņa būs lielāka prioritāte pār zemesgrāmatā nostiprināto hipotēku, Diena uzzināja EM. Šo priekšlikumu EM izteikusi jau agrāk, taču tas nav guvis atbalstu. Vēlreiz izvērtējot alternatīvas, EM nolēmusi priekšlikumu virzīt izskatīšanai, lai arī to joprojām neatbalsta ne banku sektors, ne Tieslietu ministrija (TM). "Mēs nevienu citu risinājumu atrast nevaram," Dienai atzina EM Mājokļu politikas nodaļas vadītājs Mārtiņš Auders. Viņš norāda, ka šādās situācijās kreditoriem tomēr būtu jāņem vērā apstāklis, ka, sedzot komunālo maksājumu parādu, tiks nodrošināta ieķīlātā īpašuma saglabāšana esošajā stāvoklī. Ja ieķīlātajam īpašumam komunālo pakalpojumu sniedzējs parādu dēļ atteiksies turpmāk sniegt pakalpojumus, "māja bez apkures ies bojā", teic M.Auders. Viens no veidiem, kā panākt norēķināšanos par nesamaksātajiem komunālajiem maksājumiem, esot arī parādu atgūšana ārpus tiesas, tai skaitā izveidojot parādnieku reģistru, informē M.Auders. Patlaban tiek pētīts, kā šādu reģistru varētu veidot, bet, visticamāk, to "nesajūgs" kopā ar Latvijas Bankas "melno sarakstu", kurā iekļūst kredītu nemaksātāji, informē M.Auders. Ministrijas sagatavoto priekšlikumu vidū ir arī ierosinājums samazināt valsts nodevu gadījumos, kad prasība tiesai tiek iesniegta par maza apmēra prasībām. Paredzēts arī uzlabot tiesas spriedumu izpildi, lai komunālo maksājumu parādu piedzinējs bez papildu motivācijas varētu lūgt tiesu noteikt prasības nodrošinājumu jeb īpašās atzīmes uzlikšanu nekustamajam īpašumam. Patlaban tiesneši izvērtē prasības sniedzēja motivāciju, taču komunālo maksājumu sniedzējs nekad nevarēs pierādīt savas aizdomas par īpašuma saimnieku, ka tas, lai aizbēgtu no parādiem, īpašumu vēlas pārdot, skaidro M.Auders. "Jo tā notiek. Tāpēc mēs gribam, lai prasību noteiktu visos gadījumos, nenorādot motīvus," saka EM pārstāvis. Patlaban EM vētī Latvijas Komercbanku asociācijas un TM priekšlikumus, lai ierosinājumus ātrai komunālo maksājumu piedziņai drīzumā iesniegtu izskatīšanai valdībā.

Top komentāri

kur ir patērētāja tiesības?
k
Vai ir kāds risinājums lai samazinātu komunālo maksājumu slogu. Vai ir izstrādāts likumprojekts par objektīvi novērtējama siltuma patēriņa skaitītājiem dzīvokļos, kā tas ir ar gāzi, un elektrību!? Vai tiek arī izstrādāts un virzīts Saeimā apstiprināšanai paātrinātas procedūras Nama apsaimniekotāja pārbaudei par objektīvu un godīgu pakalpojuma sniegšanu!?
Viskars
V
Normāla mafioza ispiešanas shēma. Iedzīvotāji dzīvo dzīvokļos kur ir uzspiests pakalpojuma sniedzēs (siltumapgāde). Mainīt tu viņu nevari, viņa uzspiesto tarifu mainīt nevari, atteikties no viņa reti kur ļauj. Atliek uzlikt viņam tarifu, ko cilvēks nomaksāt nevar u tad ar tiesas starpniecību izliec no dzīvokļa. Cilvēks zaudē īpašumu un bieži paliek arī parādā bankai. Vergs uz mūžu. Super shēma.
Auguļa māsa
A
Paši radus saliek siltos amatos citiem uz angliju sēņot jābrauc
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas