Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No 2021.gada pašvaldību vēlēšanās balsot varēs jebkurā savas pašvaldības iecirknī

No nākamā gada vietējo pašvaldību vēlēšanās vēlētāji varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, kas atrodas pašvaldības teritorijā, par Saeimas šodien lemto aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

To paredz Saeimā šodien galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā. 

Vēlētāju reģistrēs tiešsaistē jebkurā viņa pašvaldības iecirknī, kurā tas būs ieradies balsot. Iepriekš vēlētājs drīkstēja balsot tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kura sarakstā viņš bija iekļauts.

Noteikts, ka vēlēšanu iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks noskenēs vēlētāja pasi vai personas apliecību un pārliecināsies, ka vēlētājs ir iekļauts attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā un reģistrā jau nav atzīmes par viņa piedalīšanos vēlēšanās. Sistēma balsotāju reģistrēs elektroniskajā vēlētāju sarakstā, savukārt iecirkņa komisijas darbinieks ziņas par vēlētāju ierakstīs balsotāju sarakstā, kur vēlētājs parakstīsies par vēlēšanu materiālu saņemšanu.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) katrai pašvaldībai sagatavos elektronisku vēlētāju sarakstu. Vēlētāju tiešsaistes reģistrēšanas lietojumprogrammu plānots iegādāties valsts īpašumā un finansēt no PMLP šī gada budžetā piešķirtajiem līdzekļiem vēlēšanu procesa nodrošināšanai, norādījuši pieņemto grozījumu autori Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK). 

Par divām stundām saīsināts vēlēšanu iecirkņu darba laiks, un tas būs tāds pat kā Saeimas vēlēšanās un Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Iecirkņi vēlēšanu dienā vēlētājiem būs atvērti no plkst.7 rītā līdz plkst.20 vakarā. Iepriekš vēlēšanās iecirkņi strādāja līdz plkst.20 vakarā, un izmaiņas veiktas, jo pēdējās divās vakara stundās vēlētāju aktivitāte ir zema un darba laika saīsināšana par divām stundām arī ļaus agrāk sākt balsu skaitīšanu, norādīts anotācijā.

Savukārt iepriekšējās balsošanas pēdējā dienā iecirkņi būs atvērti ilgāk, tādējādi vēlētājiem būs iespēja nobalsot arī pēc darba. Noteikts, ka līdzšinējā pirmā iepriekšējās balsošanas diena trešdienā pārcelta uz pirmdienu, un tas ļaus iepriekš nobalsot tiem, kuri vēlēšanu nedēļā izceļo uz ārvalstīm.

Saeima akceptējusi arī citas CVK rosinātās izmaiņas, tostarp noteikts, ka kandidātu saraksti vairs nebūs jāpublicē pašvaldības laikrakstā, kā arī precizēta vēlēšanu materiālu glabāšanas kārtība. Ņemot vērā personas datu aizsardzības prasības, grozījumi noteic, ka sarakstos kā deputāta kandidāta dzīvesvieta norādāma tikai attiecīgā pilsēta vai novads.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma arī saistītos grozījumus Vēlētāju reģistra likumā. Vēlētāju tiešsaistes reģistrācijas izmantošana pašvaldību vēlēšanās palīdzētu sekmīgi to ieviest arī Saeimas vēlēšanās, tādējādi nodrošinot iespēju vēlēšanās piedalīties arī ar personas apliecību jeb eID karti, teikts grozījumu anotācijā.

Noteikts, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Top komentāri

Latvju puika
L
zzs padlaTVieši jau skaļi bļauj nacionālus saukļus un slavē bārmeni Valaini. Mērķis viens, nozagt pēc iespējas vairāk latviešu vēlētāju balsu un pamudināt krieveļus paģiru laikā aizvilkties līdz iecirknim. Nožēlojami kremļa pakalpiņi !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas