Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

NSL rosina pašvaldību vēlēšanās ieviest "grozāmos" sarakstus

Partija No sirds Latvijai (NSL) rosina pašvaldību vēlēšanās ieviest "grozāmos" sarakstus, kas ļautu balsotājiem izvēlētās partijas biļetenā papildus paust atbalstu kandidātiem no citiem politiskajiem spēkiem.

Grozījumi paredz, ka vēlētāji vēlēšanu zīmē drīkstēs papildus ierakstīt kandidātus no citiem tajā pašā vēlēšanu apgabalā pieteiktajiem kandidātu sarakstiem, aģentūru LETA informēja NSL pārstāvis Valdis Freidenfelds. Tādējādi vēlētāji ne tikai nobalsos par izvēlēto kandidātu sarakstu, bet varēs ietekmēt arī to, kuri kandidāti no citiem sarakstiem ievēlami.

Izmaiņas iesniegtas Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā. Politiskais spēks skaidro, ka īpaši pašvaldību vēlēšanās vēlētāji grib nodot savu balsi par konkrētiem kandidātiem - ne tikai par konkrētu partiju, vēlēšanu apvienību vai vēlēšanu sarakstu. Taču nereti iedzīvotāju uzticību guvušie deputātu kandidāti ir iekļauti dažādos sarakstos. Līdz ar to vēlētājiem ir jāizšķiras - balsot par sev tuvāko vēlēšanu sarakstu vai balsot par sarakstu, kurā ir vēlamais deputāts. Tāpēc NSL rosinājusi piešķirt tiesības vēlētājiem savā izvēlētajā vēlēšanu sarakstā ierakstīt kandidātus no citiem sarakstiem un veicināt uzticamas komandas veidošanu vietējā pašvaldībā.

Lai gan nav plānots atteikties no 5% barjeras, lai partija vai vēlētāju saraksts iekļūtu pašvaldības domē, No sirds Latvijai uzskata, ka tās izstrādātie grozījumi var būtiski mainīt vietu sadali starp vēlēšanu sarakstiem, jo par konkrēto deputātu nodoto balsu skaits (atzīmes "+") palielināsies un kandidāts pakāpsies sarakstā uz augšu. Tādējādi, pilnveidojot vēlēšanu kārtību, iespējams nodrošināt, ka pašvaldībās ir pārstāvēti ne tikai saraksta augšgalā ietvertie (noteiktu politisko partiju pārstāvji un partiju vadībai paklausīgi deputāti), bet arī tie cilvēki, kurus vēlētāji atzīst par labākajiem tautas viedokļa pārstāvjiem no attiecīgā vēlēšanu saraksta, partijas pozīciju pauž Freidenfelds.

NSL uzskata, ka piedāvātā pašvaldību deputātu ievēlēšanas kārtība paaugstinās katra deputāta personisko atbildību vēlētāju priekšā. Tā rezultātā deputātu pieņemtie lēmumi vairāk atbildīs tautas interesēm, uzskata politiķi. NSL viens no galvenajiem izvirzītajiem mērķiem ir panākt, ka politiskos procesus nosaka sabiedrības griba. Ja sabiedrības viedoklis tiek ņemts vērā, iedzīvotāji iesaistās valsts dzīves procesos un jūt savu atbildību par valsti, skaidroja partijas pārstāvji, piebilstot, ka viens no līdzekļiem, lai to nodrošinātu, ir izmaiņas vēlēšanu likumos, nosakot, ka cilvēki drīkst balsot ne tikai par partiju, bet arī par konkrētu personu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas