Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pandēmijas laikā palielinās atkritumu apjoms, taču aizvien vairāk cilvēku vāc atkritumus

Pandēmijas laikā palielinās atkritumu apjoms, taču aizvien vairāk cilvēku vāc atkritumus, atklājot Lielās talkas pasākumu, sacīja a/s Latvijas valsts meži (LVM) komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Viņš stāstīja, ka kopš Covid-19 pandēmijas laika Latvijas mežos ir dubultojies cilvēkus skaits, kuri dodas atpūsties ne tikai uz 300 LVM labiekārtotajām vietām mežos, bet uz jebkuru mežu. Līdz ar to palielinās arī mežā atstāto atkritumu apjoms. Taču labā ziņa esot tā, ka pieaug to cilvēku skaits, kuri no meža iznes vairāk atkritumu nekā ienesuši, pauda Kotovičs.

Viņš atzina, ka dabā aizvien mazāk sastopami bīstamie atkritumi, taču joprojām daudzi cilvēki, kuri izvairās no līguma ar atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu, kā rezultātā bieži vien atkritumi nonāk dabā.

Runājot par Lielās talkas nozīmi, Valsts prezidents Egils Levits uzsvēra, ka rūpes par vidi palīdz stiprināt nācijas kopības sajūtu. Viņa ieskatā Lielā talka ir labs piemērs pilsoniskajai kustībai, kuru tās organizatori profesionāli organizē.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) atgādināja, ka ir svarīgi sakārtot sev tuvāko apkārtni, jo tas veicina paradumu maiņu, liekot rūpēties par tīrību ne tikai reizi gadā, bet arī ikdienā.

Ministrs uzsvēra, ka Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrija atkritumus saskata, kā resursus, kurus var pārstrādāt un izmantot atkārtoti. Tāpat viņš atgādināja, ka no nākamā gada 1.februāra tiks ieviesta depozītu sistēma, kas mazinās atkritumu daudzumu, kas nonāks dabā, kā arī nodrošinās aprites ekonomikas principus.

Plešs aicināja arī citas valsts pārvaldes iestādes sekot VARAM piemēram, un atteikties no PET pudeļu lietošanas.

Šogad SOLO talkotāji talkas maisus varēs saņemt Maxima veikalos.

Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme informēja, ka šogad Lielo talku atbalsta SIA Maxima Latvija, kas no 19.aprīļa līdz 24.aprīlim nodrošinās 100 000 atkritumu maisu izdali teju 200 Maxima veikalos visā Latvijā.

Šī gada Lielās talkas moto ir "Katrs atsevišķi, bet visi kopā", kas nozīmē to, ka ikvienam ir iespēja talkot individuāli sev ērtā publiskā vietā bez talkas saskaņošanas ar pašvaldības koordinatoru. Savu individuālo jeb solo talku pēc paša vēlēšanās iespējams piereģistrēt talkas mājaslapā SOLO talkas kartē " Vienīgais, kas jāizdara solo talkotājam - jāsaņem Lielās talkas maiss kādā no tuvākajiem "Maxima" veikaliem, jāsatīra apkārtne un, kas ir pats svarīgākais jānogādā maiss ar savāktajiem atkritumiem kādā no tuvākajām oficiāli reģistrētajām atkritumu savākšanas talkas vietām, kuras ar sarkanu atzīmētas kartē "

Organizatori uzsvēra, ka arī šogad jāņem vērā visi drošības priekšnosacījumi, kas būs aktuāli Lielās talkas norises brīdī.

Kā vēstīts, Lielā talka šogad norisināsies sestdien, 24.aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas