Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

papildināta (13:29) - Pēc "nepilsoņu referenduma" parakstu saņemšanas CVK, Cimdars pieļauj prasīt rakstiskus juristu atzinumus

Otrdien "nepilsoņu referenduma" organizatori Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniedza 12 779 parakstus ar mērķi rīkot referendumu par automātisko pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars skaidroja, ka parakstu pārbaude varētu prasīt divas nedēļas. Savukārt, lai pārliecinātos, ka iesniegtais likumprojekts atbilst Satversmē un likumos noteiktajām prasībām, Cimdars pieļauj lūgt rakstiskus atzinumus no juristiem.

Viņš skaidroja, ka varētu lūgt Saeimas Juridiskā biroja, Tieslietu ministrijas un, iespējams, citu institūciju atzinumus.

Cimdars norādīja, ka vēstules ar lūgumu pēc juridiskiem atzinumiem tiks nosūtītas šonedēļ un ka Latvijā "ir ļoti daudzi juristi, kuri var dot savu pienesumu". Viņš skaidroja, ka šādu atzinumu prasīšana nepieciešama, ņemot vērā iepriekšējā referenduma pieredzi. Likumprojekta vērtēšanu atbilstībai likumiem politiķi un komentētāji jau ir sākuši un CVK vajadzēs to noslēgt, piebilda CVK priekšsēdētājs.

Vaicāts par politisko spiedienu, Cimdars atbildēja, ka viņš nav saņēmis norādījumus, ka "nepareizas" lemšanas gadījumā viņam atvaļinājums pienāksies tikai ziemā vai ka tiks pielietotas citas sankcijas.

Savukārt kustības Par vienlīdzīgām tiesībām koordinators Andrejs Tolmačevs žurnālistiem pauda bažas, ka valdošā koalīcija var sākt tirgošanos ar CVK locekļiem, piedāvājot viņiem labākas nākotnes izredzes, ja tiks nobremzēta parakstu vākšanas otrā kārta.

Tolmačevs uzsvēra, ka organizatoru palikšana parādā notāriem liecina, ka aiz viņiem "nav lielu naudas maisu vai spalvainās Maskavas rokas". Nauda esot vākta nevis no oligarhiem, bet tautas pārstāvjiem. Pēc iepriekš paustajiem datiem, parāds notāriem par parakstu apliecināšanu veidoja 2500 latu.

Viņš arī pauda atbalstu tam, ka tiek sakārtota aģitācijas un finansēšanas kontrole saistībā ar referendumu rīkošanu, jo visiem procesiem ir jānorit caurskatāmi. Saeimas darba kārtībā šobrīd tiek skatīts likumprojekts, kurš paredz aģitācijas un finansēšanas regulēšanu.

Paraksti un nepieciešamie dokumenti uz CVK tika nogādāti vienā kastē un vēl trīs mapēs.

Kā ziņots, parakstus vāca ar apvienību Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL) saistītā kustība Par vienlīdzīgām tiesībām.

Ja CVK atzīs, ka par likumprojektu ir savākti vismaz 10 000 derīgu parakstu un ka tas virzāms uz otro parakstu kārtu, tad vēl būs nepieciešams savākt 10% vēlētāju apliecinājumu. Ja tas izdosies, pirms tautas nobalsošanas par iniciatīvu lems Saeima.

Kā ir norādījuši politikas vērotāji, šīs iniciatīvas sekmes ir cieši saistāmas ar Saskaņas centra (SC) un tā līdera Nila Ušakova pozīciju, proti, referendumu par nepilsoņu jautājumu lielākas iespējas būtu ierosināt tad, ja iniciatīvai publisku atbalstu paustu N.Ušakovs.

N.Ušakovs pirmdien izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka neatbalstīs parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai par pilsonības automātisku piešķiršanu visiem nepilsoņiem un nepiedalīsies arī referendumā, ja tāds notiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas