Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināts (17:55) - Skolotāji atkal protestēs

Nākamnedēļ - ceturtdien, 24.oktobrī, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) plāno rīkot izglītības un zinātnes darbinieku piketu, jo nav apmierināti ar pedagogu atalgojumu, Diena uzzināja arodbiedrībā.

LIZDA atkārtoti izvirza prasību 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no 280 līdz 310 latiem, un nav apmierināti ar piedāvātajiem 295 latiem.

Arodbiedrība arī norāda, ka izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis vairāk klausījies Finanšu ministrijas, ne arodbiedrības viedokli.

Ministrijā uzsver, ka pedagogu algas tiks paaugstinātas jebkurā gadījumā. "Neskatoties uz to, ka memorands no arodbiedrību puses netiks parakstīts un LIZDA rīkos protestus, valdība jau trešo gadu pēc kārtas piešķirs papildu finansējumu pedagogu algām," uzsver Dombrovskis. 

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), Ministru prezidenta biroja un Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais sadarbības memoranda projekts paredzēja arī 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu algām un šis valdības solījums tiks turēts, neskatoties uz LIZDA protestiem. 

Valdība apņēmās, ka no 2014.gada 1.septembra tiek paaugstināta vispārējās un profesionālās izglītības pedagogu zemākās mēneša darba algas likme pedagogiem ar darba stāžu virs 10 gadiem 420 euro apmērā (295 latiem), ar darba stāžu no 5-10 gadiem 410 euro apmērā (288 latiem), ar darba stāžu līdz 5 gadiem 400 euro apmērā (281 lats).

"Memorands ir vairāku pušu vienošanās, kompromiss, kad, diemžēl, 100% netiek apmierinātas visu pušu vēlmes, bet tas noteikti ir solis uz priekšu. Mēs redzam, ka trešo gadu pēc kārtas pedagogu atalgojumam tiek piešķirts papildu finansējums un nākamgad tiks paaugstināta samaksa par minimālo likmi, kas bija arī galvenā arodbiedrības prasība," norāda izglītības un zinātnes ministrs.

"Es būtu gandarīts, ja tādi paši panākumi budžeta procesā būtu arī, piemēram, augstākās izglītības jomā," viņš uzsver. 

Saskaņā ar memoranda projektu tiek paredzēts, ka arī 2014.gadā pedagogu atalgojumam no valsts budžeta tiks piešķirts papildu finansējums. 2014.gadā tas būs 3,6 miljonu latu apmērā, 2015.  un 2016. gadā – 10,8 miljonu latu apmērā. 

"Valdības piedāvājums, kas atspoguļots memoranda projektā, noteikti ir labāks par to, kas nozarei bija piedāvāts valsts budžeta sagatavošanas procesā pēc 27.augusta Ministru kabineta sēdes, turklāt kopumā nākamā gada budžetā pedagogu motivācijai un atalgojumam  ir paredzēti arī citi līdzekļi," uzsver Dombrovskis.

"Bez pedagogu algu paaugstinājuma memorands paredz arī citus soļus, kuru mērķis ir pedagogu darba samaksas sistēmas pilnveidošana, minimālo klašu skaita vidusskolās noteikšana un pāreja uz jaunu finansēšanas modeli. Es aicinu LIZDA tomēr parakstīt memorandu, lai arī ar atrunu par neapmierinātību par piedāvāto palielinājuma summu," saka ministrs.

Turpināts no 4.rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas