Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pēc influenceru un blogeru lūguma viņus iesaka saukt par digitālā satura autoriem

Influenceri un blogeri būtu saucami par digitālā satura autoriem, otrdien nolēma Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Terminoloģijas komisija.

Kā aģentūru LETA informēja LZA, 14.septembrī Terminoloģijas komisijas sēdē vienprātīgi apstiprināja Latvijas Blogeru un influenceru asociācijas (LBIA) piedāvāto terminu "digitālā satura autors" ar definīciju "persona, kas izstrādā, veido un pasniedz saturu teksta un audiovizuālā formā sociālo tīklu lietotājiem".

LBIA šī gada augustā iesniedza LZA Terminoloģijas komisijai iesniegumu ar lūgumu apstiprināt terminu "digitālā satura autors", pamatojot tā nepieciešamību latviešu valodā ar to, ka līdz šim masu saziņas līdzekļos un sabiedrībā esot lietota nepareiza un maldinoša terminoloģija, kas neatspoguļo patieso šīs jomas speciālistu darbību. Piemēram, ietekmētājs un influenceris nav tas pats, kas blogeris vai viedokļu līderis, taču šādas analoģijas bieži tiekot piemērotas. Neoficiāli influenceri nereti dēvēti jaunvārdā "ietekmelis".

Asociācijas ieskatā, dažādu anglicismu, piemēram, influenceris un vlogeris, izmantošana ne vienmēr ir saprotama latviešu valodā, kā arī nekorekti atspoguļo šo speciālistu darba specifiku. Savukārt 2019.gadā apstiprinātā termina "ietkmētājs" lietošana ne vienmēr atklājot patieso būtību, kā arī sašaurinot loku, uz ko šis termins ir attiecināms, līdz ar to bieži radot nepatiesu tulkojumu vai kļūdaini atspoguļojot tā nozīmi.

"Lai novērstu nepareizas terminoloģijas pielietošanu, kā arī veicinātu pareizu izpratni medijos un sabiedrībā", līdz šim tādus lietotos apzīmējumus kā influenceris, viedokļu līderis, blogeris, vlogeris, "tiktokeris" un tamlīdzīgus LBIA piedāvāja apvienot vienā apkopojošā grupā, nodēvējot personu, kas izstrādā, veido un pasniedz saturu teksta un audiovizuālā formā sociālo tīklu lietotājiem sava profila attīstības un peļņas gūšanas nolūkā par digitālā satura autoru, tādējādi kopīgojot viņu darbības nozari un vidi. Par pamatu pakārtotā termina "digitālā satura autors" izstrādei kalpoja iepriekš apstiprināts termins "digitālais saturs".

LZA Terminoloģijas komisija izsaka LBIA pateicību par veidoto iesniegumu, kā arī par izrādīto interesi attiecīgās jomas terminoloģijas sakārtošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas