Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pētījums: 56% Latvijas iedzīvotāju savu dzīvesveidu vērtē kā kopumā veselīgu

Vairāk nekā puse jeb 56% Latvijas iedzīvotāju savu dzīvesveidu vērtē kā kopumā veselīgu, liecina Mana Aptieka&Apotheka veselības indekss pētījums par Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējumu un profilakses lomu ikdienā, kuru veicis pētījumu centrs SKDS.

Savukārt 38% iedzīvotāju uzskata, ka viņu dzīvesveids kopumā ir neveselīgs, to skaitā 34% - ka drīzāk neveselīgs, bet 4% - ka ļoti neveselīgs.

Indeksa rezultāti arī liecina, ka, vērtējot savu fizisko aktivitāšu pietiekamību, vairāk nekā puse jeb 52% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka neveic pietiekami daudz fizisko aktivitāšu, to skaitā 31% - ka aktivitāšu ir nedaudz par maz, 21% - ka krietni par maz, bet 44% aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka veic pietiekami daudz fizisko aktivitāšu.

Kopumā puse jeb 51% iedzīvotāju norāda, ka viņiem ir veselības problēmas, kas traucē ikdienas aktivitātēm. Gandrīz tikpat jeb 48% norāda, ka viņiem nav tādu veselības problēmu, kas vismaz pēdējo sešu mēnešu laikā būtu traucējušas ikdienas aktivitātēm.

Veselības indekss liecina, ka 70% aptaujāto iedzīvotāju pēdējo reizi pie ģimenes ārsta bijuši pēdējā gada laikā, 19% savu ģimenes ārstu pēdējo reizi apmeklēja pirms viena vai diviem gadiem, bet 10% - vēl senāk.

Kā stāsta SKDS direktors Arnis Kaktiņš, no pētījuma anketā minētajiem veselīga dzīvesveida ieteikumiem 56% iedzīvotāji ievēro to, ka diennaktī jāizder vismaz no litra līdz pusotram litram ūdens. Gandrīz puse jeb 49% nesmēķē un izvairās no piesmēķētas vides, 48% nekad nepārsniedz pieļaujamās alkohola normas. Pietiekami daudz laika miegam velta 43% aptaujāto iedzīvotāju, bet 41% ārstēšanās gadījumā lieto visus ārsta izrakstītos medikamentus. Trešdaļa jeb 36% iedzīvotāju veic regulāras profilaktiskās medicīniskās apskates, veselības pārbaudes, ko iesaka veikt konkrētā vecuma cilvēkiem.

Aptieku biedrības valdes priekšsēdētāja Agnese Ritene stāsta, ka indeksā apskatīti četri būtiski veselību ietekmējoši faktori - uzturs, atkarības, sports un fiziskās aktivitātes.

Indeksa mērķis ir veicināt Latvijas sabiedrības apzināšanos par savu veselības stāvokli un pievērst lielāku uzmanību veselības profilaksei, kā arī popularizēt veselīga dzīvesveida nozīmi. Veselības indeksu plānots veidot regulāri - reizi gadā, lai gūtu kvalitatīvu priekšstatu par sabiedrības veselības pašnovērtējuma un profilakses lomas attīstību un izmaiņām ik gadu.

Indekss izveidots 2016.gada maijā, kad tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS veica Latvijas iedzīvotāju aptauju. Kopumā tika aptaujāti 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas