Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pētījums: Biežāk lietotais alkoholiskais dzēriens starp jauniešiem līdz 18 gadiem ir alus

Biežāk lietotais alkoholiskais dzēriens starp jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem, ir alus, liecina Veselības ekonomikas centra, pētījumu aģentūras "TNS" ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālā biroja atbalstu veiktais pētījums par Latvijas jauniešu bērnībā gūto nelabvēlīgo pieredzi.

Alu visvairāk lieto zēni, respondenti ar vidēju un augstu ģimenes sociālekonomisko statusu, latvieši un respondenti, kuri mācās Rīgas skolās. Līdzīga situācija ir ar stipro alkoholisko dzērienu lietošanas biežumu. Reti vai nekad alu nav lietojuši 36,6% zēnu un 73,4% meiteņu.

Pētījuma dati liecina, ka, pāragri uzsākot lietot alkoholu, daļa no jauniešiem to turpina lietot katru dienu vai vismaz reizi mēnesī. Minimālais vecums, kad kāds ir uzsācis lietot alkoholu, ir seši gadi, bet maksimālais - 20 gadi. 35,7% jauniešu pirmo reizi alkoholu ir lietojuši vairāk, nekā tikai pagaršojot, 15 līdz 16 gadu vecumā, 14,6% - 17 gadu vecumā, bet līdz 10 gadu vecumam pirmo reizi alkoholu ir lietojuši 3,9% jauniešu, savukārt nekad to nav lietojuši tikai 3,9% no aptaujātajiem 1223 respondentiem.

Jautājumā par to, cik reižu respondenti ir bijuši piedzērušies pēdējā mēneša laikā, vidēji 45% respondentu norādīja, ka nevienu reizi, savukārt 36,3% atzīmēja, ka pēdējā mēneša laikā bijuši piedzērušies vienu vai divas reizes, bet 18,6% respondentu - trīs un vairāk reižu. Pētījuma autori norāda, ka statistiska atšķirība piedzeršanās biežumam pēdējā pastāv dzimuma un ģimenes sociālekonomiskā statusa grupā.

Trīs un vairāk reizes pēdējā mēneša laikā piedzērušies 16,9% jauniešu zema sociālekonomiskā statusa grupā, 16,6% - vidēja, bet visvairāk, 23,3% jauniešu, - augsta sociālekonomiskā statusa grupā.

Pētījums liecina, ka vīrieši alkoholu uzsāk lietot agrāk nekā sievietes. Vidējais vecums, kad alkoholu uzsāk lietot vīrieši, ir 14,64 gadi, bet sievietēm - 14,94 gadi. 15 līdz 16 gadu vecumā alkoholu sākuši lietot vidēji 45% vīriešu un 42% aptaujāto sieviešu. Savukārt 17 gadu vecumā un vēlāk alkoholu lietot uzsāka vidēji 12% vīriešu, bet vairāk - 17,5% - sieviešu. Nekad alkoholu nav lietojuši 4% aptaujāto vīriešu un 3,8% sieviešu.

Anketā tika uzdots jautājums par to, vai respondentiem ir bijušas ar alkohola lietošanu saistītas problēmas, piemēram, likumpārkāpumi, problēmas ģimenē, skolā, ar veselību un tamlīdzīgi. Kopumā no visiem aptaujas dalībniekiem 18,6% - 19,2% vīriešu un 17,9% sieviešu - atzīmēja, ka viņiem ir bijušas ar alkohola lietošanu saistītas problēmas.

Pētījums tika veikts no 2010.gada oktobra līdz 2011.gada martam. Tika aptaujāti 1223 vispārizglītojošo skolu 12.klašu skolēni un profesionālo izglītības iestāžu 3. un 4.kursa studenti. Starp respondentiem bija vidēji 600 vīriešu un 600 sieviešu, un pētījuma mērķis bija noskaidrot Latvijas jauniešu bērnībā piedzīvotās nelabvēlīgās pieredzes izplatību, tostarp izpētīt jauniešu alkohola lietošanas paradumus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas