Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Plāno papildu noteikumus biodrošības pasākumiem putnu gripas ierobežošanai

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi priekšlikumus izmaiņām tiesību aktos, kas paredz pienākumus mājputnu īpašniekiem un turētājiem ieviest papildu biodrošības prasības augsti patogēnās putnu gripas ierobežošanai, informēja ministrija.

Paredzēts, ka jaunie ierobežojumi skars mājputnu ganības ārā un aizliegumu mājputnus dzirdināt ar virszemes ūdenskrātuvēs iegūtu ūdeni.

ZM izvirzījusi arī priekšlikumus mājputnu un inkubēto olu tirdzniecības ierobežošanai, izbraukuma tirdzniecības ierobežošanu, kā arī izstāžu, tirgu un citu pasākumu ierobežojumus savlaicīgai slimības kontrolei.

Patlaban tiesību akta projekts ir nodots starpministriju saskaņošanai.

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā augsti patogēnā putnu gripa Latvijā konstatēta sešiem savvaļas putniem - trešdien tā atklāta diviem Jūrmalā, Dzintaru pludmalē atrastiem paugurknābja gulbjiem, bet piektdien vēl četriem savvaļas putniem - vienam paugurknābja gulbim Jaunķemeru pludmalē un diviem Lapmežciema pludmalē, kā arī vienam pīļu dzimtas ūdensputnam Slokā.

Lietuvā jau janvāra sākumā šī slimība tika konstatēta kādā piemājas saimniecībā, kurā tiek turēti dažādu sugu mājputni. Inficēšanās tika apstiprināta arī mirušiem gulbjiem Raseiņos un Klaipēdā, bet piektdien ziņots par vēl vienu no šīs slimības nobeigušos putnu Ķēdaiņos.

Savukārt Igaunijā pirmo reizi atklāts augsti patogēnais putnu gripas paveids H5N8 paugurknābja gulbim Tallinas Kopli pussalā.

Pēdējos četros mēnešos augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojumi konstatēti gan savvaļas putniem, gan mājputnu novietnēs Nīderlandē, Apvienotajā Karalistē, Vācijā, Francijā, Dānijā, Zviedrijā, Horvātijā, Polijā, Beļģijā, Īrijā, Ukrainā un Ungārijā, bet tikai savvaļas putniem slimība konstatēta Itālijā, Slovēnijā, Spānijā, Norvēģijā, Rumānijā un Slovākijā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina mājputnu turētājus jau tagad, pirms ierobežojumu noteikšanas, nelaist mājputnus ārpus telpām vai nožogotām konstrukcijām, nepieļaujot mājputnu kontaktu ar savvaļas putniem, īpaši - ūdens putniem (gulbjiem, pīlēm), kā arī atlikušajos ziemas un gaidāmajos pavasara mēnešos atturēties no mājputnu iegādes citās Eiropas valstīs.

Mājputnu īpašniekiem nekavējoties jāziņo PVD, ja putniem novēro slimības pazīmes - būtiski samazinās barības un ūdens uzņemšana, samazinās dējība vai novērojama putnu mirstība.

Dienestā skaidroja, ka augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kas rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās. Tā izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot tiešā kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem vai uzņemot slimības ierosinātāju ar inficētu barību vai ūdeni.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas