Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Plānots palielināt bruņotos spēkus par vairākiem tūkstošiem karavīru un zemessargu

Latvija tuvākajos gados plāno palielināt bruņotos spēkus par vairākiem tūkstošiem karavīru un zemessargu, teikts Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotajā jaunākajā Valsts aizsardzības koncepcijā.

Patlaban spēkā esošajā 2016.gadā Saeimā apstiprinātajā koncepcijā teikts, ka Nacionālo bruņotie spēki (NBS) miera laikā uztur 17 500 militāri sagatavotus karavīrus, tai skaitā 6500 profesionālā dienesta karavīrus, 8000 zemessargus un 3000 rezerves karavīrus.

Savukārt jaunākajā koncepcijā teikts, ka jāturpina palielināt NBS skaitlisko sastāvu, vienlaikus reāli apzinoties Latvijas ierobežoto darba tirgu. Palielinot aizsardzībai pieejamo karavīru skaitu, Latvija būtiski palielina uzbrukuma izmaksas potenciālajam agresoram.

Lai aizpildītu NBS vienību karavīru sastāvu un nodrošinātu spēju attīstībai nepieciešamo personālu, šīs koncepcijas darbības laikā ir jāsasniedz 8000 liels profesionālā dienesta karavīru skaits.

Turpmāko gadu laikā turpināsies jaunu spēju un ekipējuma apguve bruņotajos spēkos, tādēļ profesionālā dienesta karavīri, kas ir izglītoti, trenēti, augsti motivēti un savas jomas eksperti, veidos NBS kodolu.

Izšķirīga loma Latvijas valsts teritoriālajā aizsardzībā ir Zemessardzei. Līdz 2024.gadam Zemessardzes skaitam jāsasniedz 10 000 zemessargi, bet līdz 2027.gadam - 12 000 zemessargi.

Koncepcijā teikts, ka jāturpina piesaistīt jauni zemessargi, lai valsts aizsardzībā iekļautos jaunā paaudze, kas ir apņēmības pilna apgūt militāro pamatapmācību un veidot zemessarga militāro karjeru, to apvienojot ar civilo dzīvi. Tāpat jāturpina aktīvi sadarboties ar darba devējiem, lai tie atbalstītu zemessargu vēlmes piedalīties militārajās mācībās, pildīt dienesta uzdevumus un apgūt vajadzīgās specialitātes.

Lai nodrošinātu dažādu profesiju zemessargu piesaisti, tai skaitā atbalsta speciālistus, Zemessardzei ir jāstrādā pie modulārās apmācības un tālmācības, radot zemessargiem iespējas pakāpeniski un pastāvīgi papildināt zināšanas un celt kvalifikāciju, elastīgi piemērojot apmācību grafiku katra iespējām un brīvajam laikam. Sabiedrībā jāpopularizē brīvprātīga iesaiste savas valsts aizsardzībā, lai šāda pilsoniskā rīcība būtu plaši izplatīta un cienījama.

Būtisks priekšnoteikums ir lauzt līdzšinējo sabiedrības pasīvo attieksmi pret Zemessardzi. Tādēļ politiķiem un sabiedrības līderiem ar personīgo piemēru daudz aktīvāk ir jāiesaistās Zemessardzē, kā arī publiskajās kampaņās, uzsverot, ka dienests Zemessardzē ir goda lieta, kam jākļūst par sabiedrības ikdienas pašsaprotamu sastāvdaļu.

Tāpat jāturpina palielināt apmācīto rezerves karavīru skaits, kas sastāv no profesionālā dienesta atvaļinātajiem karavīriem, neaktīvajiem zemessargiem un tiem, kas apguvuši Jaunsardzes ceturtā līmeņa apmācības programmu un valsts aizsardzības mācības nometnes apmācību un devuši rezerves karavīra zvērestu, kā arī pabeiguši brīvprātīgo rezerves karavīru militāro apmācību.

Balstoties uz šīm iespējām, apmācīto un iesaucamo rezerves karavīru skaitam valsts aizsardzības koncepcijas darbības periodā jāsasniedz 6000.

Laikā kopš 1995.gada katram periodam sagatavotas septiņas Latvijas valsts aizsardzības koncepcijas. Līdzšinējā koncepcija bija apstiprināta 2016.gadā. Jaunākā koncepcija vēl būs jāskata valdībā un jāapstiprina Saeimai.

Top komentāri

Mācies no Mannerheima
M
Vislabākais veids, kā "lauzt līdzšinējo sabiedrības pasīvo attieksmi pret Zemessardzi", ir strauji attistīt Latvijas ekonomiku un labklājību. Paēdusi valsts ir labākais aizsardzības garants, to pat ir pasviīrojis dižais somu ģenerālis Mennerhaims.
Ansis
A
Jā kamēr netiks attīstīta ekonomika un kultūra, arī aizasardzība nevar pastāvēt.
viza
v
Šitā koncepcija reāli "atspārda": bezdarba problēmu risināt ar armijas palielināšanu. Valsts ekonomisko attīstību balstīt uz militāro nevis uz izglītību, atbalstu uzņēmējiem. Ļoti bīstamas tendences skolās ieviest vispārējo militāro mācību, palielināt armijas skaitu. Skaidrs, ka pāris tūkstošu papildus karavīru praktiski neko nedos valsts drošībai pret kaimiņu, kuram ir miljonu armija. Vienīgie garanti ir citu valstu karavīri Latvijā, kuriem uzbrūkot Austrumu kaimiņš automātiski izsludina karu ar katru no valstīm, kuru karavīri Latvijā tiek apdraudēti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas