Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Politologs pieļauj, ka Pūce neatkāpās labprātīgi, bet partijas spiests

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) no amata, visticamāk, neatkāpās labprātīgi, bet partiju apvienības Attīstībai/Par! (AP) un Progresīvie spiests, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens.

Eksperts norādīja, ka, viņaprāt, šī atkāpšanās no amata nav tik "skaista un cēla", kā varbūt izskatās. Viņš domā, ka Pūce izjutis zināmu spiedienu partiju apvienības iekšienē, īpaši ņemot vērā faktu, ka Rīgas domē AP ir izteiktā mazākumā iepretim partijai Progresīvie, lai gan viņi ir vienā frakcijā.

Politologs uzskata, ka Progresīvie varētu būt ļoti daudz jautājumu un grūti strādāt kopā ar AP, ņemot vērā šo notikumu. Tāpat viņš uzskata, ka jāņem vērā fakts, ka Pūce ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadītājs, un tā ir pašvaldību ministrija.

"Protams, ļoti iespējams, saprotot to, ka ar sīku blēdību viņi ir smagi iekrituši, faktiski, lai nezaudētu Rīgu, Pūce bija spiests atkāpties," pauda Ikstens, vienlaikus piebilstot, ka arī sākotnējā politiķa retorika bijusi, ka tas bijis vien joks, un viņš neko nav prasījis.

Politologa ieskatā, tas liecinājis par pilnīgi skaidru un stingru noliegumu, tomēr šodien viņš nonācis pie šāda lēmuma.

Ikstens arī uzsvēra, ka Kustības Par! priekšsēdētājs Daniels Pavļuts minējis, ka turpmākajās dienās plānots diskutēt, kā turpināt kopīgo darbu apvienībā Attīstībai/Par!, tomēr viņš atgādināja, ka arī tad, kad tiesa pieņēma Mārtiņam Bondaram (AP) nelabvēlīgo lēmumu ar Latvijas Krājbanku saistītajā civillietā, partija vērtēja kopīgo darbu un no tā nekas neiznāca, ņemot vērā, ka Bondars vada Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

Ikstena ieskatā, tas sāk palikt nedaudz komiski. Tāpat viņš uzsvēra, ka kopumā ir labi, ka šādi mēri tiek pieņemti, jo, lai arī ar novēlošanos, bet politiķi saprot, ka viņiem ir jāpamet savi amati, "tāpēc, ka nedrīkst šādas lietas darīt principā, kā arī vēl bērnišķīgi melot".

Eksperts atzina, ka "dziesma par Pūci kā nākamo premjeru ir nodziedāta". Viņaprāt, būtisks ir jautājums, kurš no AP tiks virzīts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā, un ļoti iespējams, šis trieciens Pūcem ir premjera Krišjāņa Kariņa (JV) valdību stiprinošs. "Brīdī, kad Pūce ir faktiski neitralizēts kā potenciālais Kariņa konkurents, saglabājas jautājums, vai ir kādi nākamie cilvēki [kas ieņemtu šo amatu]," teica eksperts.

Ikstens arī minēja, ka AP uz āru šo rādīs kā bezprecedenta godprātības piemēru un ārkārtīgi vīrišķīgu rīcību. "Ļoti iespējams kāds tam noticēs, bet patiesība būs redzama pēc mēneša diviem. Galvenais būs stāsts, ko teiks vēlētāji, kad būs jābalso," piebilda politologs.

Šī notikuma ietekmi uz gaidāmajām vēlēšanām ekspertam bija grūti komentēt, vienlaikus viņš atzina, ka, ja Pūce nebūtu atkāpies, tad to pieminētu daudz vairāk. "Tagad atkārtojot, cik viņš pareizi rīkojies, kaut ar novēlošanos, izsit kaut kādus argumentus no politisko konkurentu rokām," uzskata Ikstens.

Pūce ir AP līdzpriekšsēdētājs un apvienību veidojošās partijas Latvijas attīstībai vadītājs. Vaicāts, vai Pūcem nevajadzētu aiziet arī no šiem vadošajiem amatiem, Ikstens pauda, ka šis jautājums būtu jāadresē viņam pašam un partijai. Tomēr, ņemot vērā, ka partijai bija pieņemami, ka Bondars kā "sertificēts nevīža" Saeimā vada Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, tad kāpēc lai tai pašai partijai nešķistu pieņemami, ka partiju vada cilvēks, kas mēģināja "izblēdīt caurlaidi", retoriski vaicāja eksperts.

Viņš arī uzsvēra, ka šajā gadījumā nav ievērota laba pārvaldība - visticamāk, bijis iekšējs spiediens, taču uz āru to demonstrē, kā ārkārtīgi atbildīgu rīcību. Vaicāts, vai šāds solis varētu celt partijas reitingu, politologs atbildēja noraidoši.

Vaicāts, kādas izredzes ir Pūcem vēl kādreiz kļūt par ministru vai ieņemt nozīmīgus amatus valstī, eksperts atbildēja, ka, visticamāk, Pūcem nāksies iziet cauri kādai "politiskai šķīstītavai", kas nozīmētu, ka viņam jāpiedalās nākamajās vēlēšanās un tajās jāuzvar, lai varētu teikt, ka "vēlētāji tomēr grib mani un mani novērtē, esmu vainu izpircis".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas