Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Premjers: Nav pieļaujama politiski pietuvinātu personu virzīšana Latvenergo padomē

Nav pieļaujama politiski pietuvinātu personu virzīšana AS Latvenergo padomē, uzskata Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Komentējot ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) lēmumu atstādināt no amata Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāru Ēriku Eglīti, kurš savukārt šo ministra lēmumu saista ar EM valsts sekretāra atšķirīgo redzējumu par Latvenergo padomē ieceļamām personām, premjera birojā aģentūrai LETA norādīja, ka Nemiro atbildībā ir nodrošināt, ka tiek ievēroti labi pārvaldības principi Latvenergo uzraudzībā. 

"Latvenergo padomes locekļi ir jāizvēlas tikai un vienīgi konkursa kārtībā, nav pieļaujama politiski pietuvinātu personu virzīšana uz šiem amatiem. Jāatzīmē, ka pretendentam jāatbilst visām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, kas noteiktas stratēģiski nozīmīgam valsts uzņēmumam," pauda Kariņa biroja pārstāvji.

Tāpat premjera ieskatā, valstī ir jāvirzās uz to, ka valsts uzņēmumu pārvaldei ir jābūt ārpus ministriju kontroles, profesionālai un centralizētai, atbilstoši valdības deklarācijai.

"Pēdējie notikumi tikai vēlreiz apliecina nepieciešamību iet šajā virzienā," piebilda Ministru prezidenta pārstāvji.

Premjera birojā atgādināja, ka valdības deklarācijā ietverta apņemšanās turpināt OECD vadlīnijās iekļauto labas korporatīvās pārvaldības principu ieviešanu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās un sekmēt valsts kapitālsabiedrību vērtības pieaugumu, stiprinot valsti kā aktīvu un informētu īpašnieku un izstrādājot skaidru valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldības politiku. 

Tāpat valdības deklarācijā pausta apņemšanās nodrošināt virzību uz brīvā tirgus apstākļos darbojošos vai tādu valsts kapitālsabiedrību pārvaldības funkciju pakāpenisku centralizāciju, kuras neīsteno valsts politiku attiecīgajā nozarē, uzsākot valsts kapitāla daļu turētāja funkciju pakāpenisku nodošanu vienam profesionālam valsts kapitāldaļu turētājam.

LETA jau vēstīja, ka ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) uz disciplinārlietas pārbaudes laiku par iespējamiem pārkāpumiem obligātā iepirkuma komponentes (OIK) uzraudzībā šonedēļ no amata atstādinājis Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāru Ēriku Eglīti, savukārt Eglītis atstādināšanu saista ar viņa nevēlēšanos AS Latvenergo padomē iecelt ministra padomnieku Pāvelu Rebenoku.

Vienlaikus Eglītis šonedēļ iesniedza ministram atlūgumu, plānojot pārtraukt darba attiecības ar ministriju šā gada 15.maijā. Tāpat no amata atstādinātais EM valsts sekretārs nosūtījis vēstuli politiskās partijas KPV LV Ētikas komisijai un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai ar lūgumu izvērtēt Nemiro lēmumus, ieceļot amatos sev pietuvinātas personas.

Eglītis vēstulē lūdz KPV LV Ētikas komisijai un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai izvērtēt Nemiro rīcību, "ministram radot iespējamu apdraudējumu un mēģinot apzināti destabilizēt vienu no vērtīgākajiem Latvijas valsts uzņēmumiem Latvenergo". Eglītis arī aicina izvērtēt ekonomikas ministra rīcības atbilstību partijas statūtiem un vispārpieņemtām vērtībām, "bez konkursa virzot ministrijas augstos amatos sev pietuvinātus cilvēkus ar nepietiekamu kvalifikāciju un apšaubāmu profesionālo potenciālu".

Tāpat Eglītis aicina izvērtēt Nemiro rīcības atbilstību atklātas, caurskatāmas un sabiedrībai saprotamas politikas pamatnostādnēm, bez konkursa izvēloties kandidātus ministrijas pārraudzībā esošo iestāžu vadībā.

Nemiro aģentūrai LETA uzsvēra, viņš ir ekonomikas ministrs, nevis deputāts, tāpēc Eglīša vēršanās pret viņu Saeimas komisijā neesot tiesiska.

 

Top komentāri

Nemiers grib rebes ar Rebenoku
N
Pēc tam Nemiers taisa kariņu ar Eglīti. Tad Bordāns taisa kariņu ar Nemieru. Bet Kariņš grib mieriņu, tādēļ mierina abus kariņa taisītājus
a ko ta nu?
a
Kariņa savaldība un torelance šīs sastutētās valdības saglabāšanā ir apbrīnojama. Diemžēl, ja viņš padzīs valdībā esošos diletantus un pašlabuma meklētājus, tā kritīs.
bet
b
kas nu tur par politiku?Ta ir savas kabatas, sava biznesa, blatu un personigo sakaru politika, uz ko palielam turas visa 2.LV republikas ekonomika: Uz blatiem, sakariem un krievu mafijas naudu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas