Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns
Satversmes tiesas spriedums paver iespēju atvērt mazās klases, taču tajās skolotāji saņems zemu atalgojumu

Prieki par mazajām klasēm var būt īsi

No juridiskās tehnikas viedokļa Jaunjelgavas novada dome, vēršoties Satversmes tiesā, ir uzvarējusi, taču klasēs ar ļoti mazu skolēnu skaitu skolotāji sev pieņemamu algu nopelnīt nevarēs, Dienai saka izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība). Satversmes tiesa (ST) ceturtdien par neatbilstošiem Satversmei atzina apstrīdētos Ministru kabineta (MK) noteikumus, kas nosaka minimālo izglītojamo skaitu novada izglītības iestādes 10. klasē vai vidusskolā kopumā.

Ministrs gan saka, ka apstrīdētie un atceltie noteikumi pieņemti iepriekšējās valdības laikā, tāpēc nevar komentēt, kā radies tieši šāds formulējums. Šobrīd, kad noteikumi ir atcelti, pašvaldībām nav ierobežojumu atvērt, piemēram, vidusskolas klasi ar trim vai pieciem skolēniem. Tieši šie ierobežojumi bija Jaunjelgavas novada domes vadības iebildumu objekts, vēršoties ST. Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks (Vienotība) saka, ka šogad ST spriedums vietējās vidusskolas dzīvē neko nemaina, jo skolēnu skaits 10. klasē ir pietiekams, lai to atvērtu arī saskaņā ar atceltajiem noteikumiem. "Es ieteiktu Izglītības un zinātnes ministrijai uzmanīgi lasīt spriedumu. Iet vēlreiz to pašu ceļu, par ko jau ir spriedums, būtu diezgan muļķīgi un riskanti. Šadurska kungs ir kritis azartā un stāsta par problēmām, kuras neeksistē," uzskata Libeks. Viņaprāt, ministra viedoklis par izglītības kvalitāti mazajās skolās balstās piecus gadus vecos pētījumos. 

Saeima 15. jūnijā noraidīja grozījumu veikšanu Vispārējās izglītības likumā, kas nostiprinātu MK tiesības noteikt minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu klasē vai klašu grupā valsts un pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs vidējās izglītības pakāpē. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele (Vienotība) Dienai izteicās, ka šo grozījumu sagatavošanu Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) esot "nopūdelējusi", iesniedzot pēdējā brīdī. Viņasprāt, to varēja izdarīt jau sen, netērējot tik daudz enerģijas tā dēvētajiem lojalitātes grozījumiem. Taču deputāte atgādina, ka ST spriedums nesaka, ka MK šādus noteikumus nedrīkst pieņemt vispār. Viņķele uzskata, ka līdz rudenim ir iespējams sagatavot likuma grozījumu redakciju, kas saņemtu valdošās koalīcijas atbalstu. Iespējams, dažas normas tur varētu būt mīkstinātas, salīdzinot ar ST atceltajiem MK noteikumiem, piemēram, varētu dot mazajām skolām divu gadu "saudzēšanas laiku", ja pašlaik tās nespēj izpildīt kritērijus. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 3.jūlija, numurā!

Top komentāri

Raimonds
R
Satversmes tiesas lēmums liecina, ka tajā strādā ļoti nekompetenti, no reālās dzīves atrauti cilvēki. Satversme ir jāpiemēro praktiski, nevis truli jāskatās uz vienu īsu frāzi - "visiem ir tiesības uz bezmaksas izglītību". Igaunijā uztaisīja skolu reformu un ir efektīvi, bet Latvija stagnē, lai arī jau tagad tērē visvairāk Eiropā izglītībai, bet skolēnu skaits katru gadu pa 10 000 samazinās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas