Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Raidījums: Pieaug aizdomas par pretlikumīgiem darījumiem ar "elektroniskās naudas" kontiem Latvijā

Caurspīdīguma trūkuma dēļ ārzemēs reģistrētās "elektroniskās naudas iestādes" var izmantot, lai slēptu naudas izcelsmi, tālāko ceļu un gala saņēmēju, secina LTV raidījums de facto. Pastāv arī iespēja šīs norēķinu iespējas izmatot "aplokšņu algu" maksāšanai.

Latvijas Finanšu izlūkošanas dienestā pēdējo gadu laikā saņēmuši aptuveni tūkstoti ziņojumu par aizdomīgiem darījumiem ārzemēs reģistrētu "elektroniskās naudas iestāžu" kontos. Viena no izplatītām shēmām – izmantot kāda citu cilvēku identitāti kontu atvēršanai, lai tālāk izņemtu skaidru naudu.

"Mēs vērojam, un mūsu mērķis nav tikai šie "naudas mūļi", kas tiek izmantoti krāpnieciskiem mērķiem, bet organizatoriskas grupas, kas ar to nodarbojas. Tas ir pieaugošs risks un pieaugoša noziedzības tendence", intervijā saka Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

LTV vēsta, ka, veicot eksperimentu un piesakoties par Bolt taksometra vadītāju, de facto izmantoja Latvijā arvien lielāku popularitāti gūstošu maksājuma karti Revolut, lai tieši uz šo, nevis bankas karti ienāktu braucienos nopelnītā nauda. 

3 eiro, ko eksperimenta laikā nopelnīja de facto žurnāliste, Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir neredzami, kā arī jebkura cita šādā veidā nopelnītā nauda.

Nauda no Bolt konta Igaunijā aiziet uz Lielbritānijā reģistrēto Revolut kontu. Par to, ka kāds Latvijā kaut ko nopelnījis un būtu maksājami nodokļi, Latvijas iestādes nekad neuzzinās, pieļauj de facto.

Raidījums skaidro, ka Revolut ir "elektroniskās naudas iestāde". Tā piešķir kontu un fizisku vai arī elektronisku karti, uz kuru var saņemt līdzekļus un tos tērēt – veikalos, internetā, arī izņemt skaidrā naudā. Pēc šādas sistēmas strādā daudzi uzņēmumi, desmitiem ir pieejami Latvijā. Tās no bankām atšķir nosacīta anonimitāte – piemēram, Revolut ir reģistrēta Lielbritānija un atšķirībā no Latvijā vai citus Eiropas Savienībā licencētām bankām, tai nav pienākuma informēt VID par to, kas ir tās Latvijas klienti. Turklāt, VID skaidro – arī caur Lielbritānijas nodokļu administrāciju to noskaidrot neizdodas.

"Iegūt informāciju ir problemātiski, jo arī Anglijas nodokļu administrācija netiek informēta [par Revolut klientiem]", raidījumam atzina  VID Nodokļu kontroles pārvaldes Elektroniskās komercijas kontroles un analīzes daļas vadītājs Arnis Lībenzons.

Salīdzinoši anonīma varētu būt arī naudas izņemšana – ja kāds Latvijas bankas klients izņem lielas naudas summas no sava bankomāta, tad pati banka to redz. Ja kaut kas šķiet aizdomīgs, tad par to var arī ziņot. Arī no "elektronisko naudas iestāžu" kartēm naudu var izņemt, taču neviens nezina, kas to naudu ir izņēmis un kādi ir tās tālākie ceļi.

Šāds caurspīdīguma trūkums var nozīmēt, ka ārzemēs reģistrētās "naudas iestādes" var izmantot kā posmu no ķēdes, kura paslēptu naudas ceļu un to izcelsmi vai gala saņēmēju, vai arī, lai izmaksātu "aplokšņu algas". 

Revolut uz de facto jautājumiem atbildēja elektroniski un skaidroja, ka eksistējot sistēma, kas ļauj izķert aizdomīgus darījumus:

"Mēs uzraugam un atzīmējam jebkuru aizdomīgo uzvedību, atsevišķa mākslīgā intelekta sistēma uzrauga naudas plūsmas. Par visām nelikumīgām darbībām mēs ziņojam tiesībsargiem," sarakstē ar raidījumu skaidro Revolut finanšu risku nodaļas vadītājs Sūps Randžans.

"Elektroniskās naudas iestādes", kuras ir reģistrētas ārzemēs un darbojas Latvijā, ir vairākas. Piemēram, Lielbritānijā reģistrētais Transferwise, Lietuvas Paysera. Kādu laiku te strādāja arī Vācijas interneta banka N26. "Naudas iestāžu" darbā riskus saskata arī sektora uzraugs – Finanšu kapitāla un tirgus komisija. Tur skaidro - Latvijā licencētās firmas un bankas uzraugs var sodīt, ja pārkāptas prasības cīņai ar "naudas atmazgāšanu". Ārzemju uzņēmumi viņu kontrolei nepakļaujas.

FKTK skaidro, ka vairākkārt ir ziņojuši par aizdomām, ka ārzemju "naudas iestādes", kas darbojas Latvijā, nepietiekoši vērtē savus klientus. Konkrētās firmas FKTK nenosauc. Par to, vai un kā citu valstu regulatori ir rīkojušies, ziņu nav. 

 

Top komentāri

kukuks
k
Asaru birdināšana par to ka ''neredz'' 3 eirikus nevienu neuzvedina uz domu, kāpēc cilvēki sāk izvēlēties šādas finansu iestādes?
.
.
Latvijas finanšu kontrolētāji ir nonākuši līdz absurdam- ja cilvēkam jāiet uz VID skaidrot, kāpēc pirmās pakāpes radiniekam ir pārskaitīti 20 (divdesmit, Karl!!!) eiro, tad tālāk nav kur! Vakar skatījos interviju ar Znotiņu, un viņas viedoklis- visi, kas dara ne tā, ka pieprasa sapuvusī valsts, ir noziedznieki! Šādi apgalvojumi liecina par varas vājprātu un attieksmi. Man ir piegriezies, ka visādas znotiņas mani uzskata par noziedznieku defoltā, man ir piegriezies, ka valsts netraucēti šņakarē pa maniem bankas kontiem! Tas ir terors no valsts puses, kas tikai rada naidu.
revolut klients
r
Revolut neprasa komisiju, žēl ka žurnālisti nepateica galveno - Revolut nelaupa klientu, piemēram ar parasto bankas karti esot ārzemēs jums par 5 eiro noņemšanu no konta banka paņems 5 eiro komisiju... Revolut komisija 0. Un kas nu būtu runajuši, vai FUKTUK un citu "piesegorganizāciju" vadībā Latvijā nav nogrimušas ap 20 lielas un mazas bankas, aizraudamas miljardus nebūtībā Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu naudas? Vai valsts neiegrūda Parex bankā divus miljardus Latvijas pensionaru uzkrātos līdzekļus? Vai kāds bārdainais mēsls ir stājies tiesas priekšā par Latvijas pensionāru aplaupīšanu 2 miljardu apmērā??? Vai pie tā arī Revolut vainīgs? Vai Latvija nav sevi pierādījusi kā absolūtu neuzticamu finanšu partneri gan iedzīvotājime, gan uzņēmējiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas