Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

RPIVA nelikumīgi izsniegusi 8 doktora grādus, LU to skaits vēl nav apzināts

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā (RPIVA) prettiesiski piešķirti astoņi doktora grādi, bet Latvijas Universitātē (LU) to skaits vēl nav apzināts, pirmdien intervijā LTV raidījumā Rīta Panorāma atzina Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītāja Inita Juhņēviča. Vienlaikus gan viņa norādīja - problēmas ar grādu piešķiršanu ir saistītas ar līdz galam nenokārtotiem normatīvajiem aktiem, ko būtu iespējams izdarīt aptuveni mēneša laikā.

Par pārbaudes rezultātiem LU IKVD sola informēt pirmdienas laikā. Savukārt RPIVA gadījumā augstskola savu vainu jau atzinusi un šobrīd notiek administratīvās lietas izskatīšana.

"Aizdomas rodas no tā, ka ir saņemti doktora grādi un ir pārkāpti kādi normatīvie akti. Teiksim, RPIVA gadījumā ir bijis tā, ka šai augstskolai patiesībā atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem nav bijušas tiesības piešķirt doktora grādus. Par to ir informēta sabiedrība, un šobrīd, kā es teicu, notiek izvērtēšana," norādīja I.Juhņēviča.

RPIVA gadījumā problēmas saistītas ar "maldināšanu pašas augstskolas iekšienē". "Būtībā augstskola visu ir darījusi pareizi, izņemot vienu lietu - augstskola nebija iekļauta MK noteikumos, kas atļauj vispār piešķirt doktora zinātnisko grādu," skaidroja IKVD vadītāja.

Par to, kas pie vainas pārkāpumos bijis LU gadījumā un vai augstskolai bija tiesības piešķirt mākslas zinātniskos grādus, dienesta speciālisti vēl diskutējot.

Jau tagad zināms, ka RPIVA nelikumīgi izsniegusi doktora grādus astoņiem cilvēkiem, savukārt LU prettiesiski izsniegto grādu skaits vēl neesot apzināts.

Tas, kā situāciju risināt konkrētajiem cilvēkiem, ir atkarīgs no augstskolas, kura var izvēlēties divus ceļus - sakārtot nepilnības savos normatīvajos aktus vai slēgt līgumu ar kādu citu augstskolu. Pirmajā gadījuma nepilnības var novērts aptuveni mēneša laikā.

"Jāteic, ka pēdējā laikā šis ir tomēr bezprecedenta gadījums, iepriekš mēs ar šādiem nebijām saskārušies," piebilda IKVD vadītāja.

Jau vēstīts, ka pēc tam, kad nāca klajā ziņas par RPIVA nelikumīgi izsniegtiem doktora zinātniskajiem grādiem, līdzīgas aizdomas tika paustas arī par LU. Universitātes pārstāvji tās dēvēja par muļķībām, savukārt Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, uzdeva veikt pārbaudi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas