Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Revolūcija naftas industrijā mazina kaimiņvalsts saimniecisko nozīmi

Rūk Krievijas ietekme naftas jomā

Kopš Krimas okupācijas un nemieru sākšanās Ukrainas austrumos ik pa laikam lielāku uzmanību iegūst jautājums par to, cik būtiska ir Latvijas ekonomiskā atkarība no norisēm Krievijā. Sevišķi liela vērība tam tika piegriezta pēc tam, kad Krievija noteica importa embargo veselai virknei Eiropas Savienības (ES) pārtikas produktu. Kaimiņvalsts plaši tiražē uzskatu, ka mēs bez tās nespējam pilnvērtīgi eksistēt, tomēr realitāte ir pavisam cita – gan attiecībā uz PSRS laikos it kā radītajiem rūpnieciskajiem objektiem, gan ekonomiskajām norisēm patlaban. Patiesībā Krievijas spēja ietekmēt Latvijas tautsaimniecību ik dienas kļūst aizvien mazāka.

Viens no iemesliem, kādēļ Krievijas ekonomiskā ietekme mazinās, ir situācija pasaules izejvielu tirgos, sevišķi attiecībā uz naftu. «Kamēr Krievija rādīs zobus, enerģijas cenas pasaulē būs zemas,» situāciju vērtē ekonomiste Raita Karnīte. Viņasprāt, jebkura nestabilitāte nav veicinoša enerģētisko resursu cenu pieaugumam. Kurināmā resursi ilgtermiņā veidojuši vairāk nekā pusi no Krievijas eksporta ieņēmumiem, tāpēc, ja runa ir par pragmatisku raudzīšanos uz kaimiņvalsts ekonomiskās attīstības perspektīvām, tad tai būtu jābūt vairāk ieinteresētai globālajā stabilitātē, nevis otrādi. Patlaban naftu un gāzi vairs nevar uzskatīt par tik "ekskluzīviem resursiem", kā tas bijis agrāk, līdz ar to aizvien izteiktāk mazinās iespēja ar tiem ietekmēt kādu valstu ekonomisko politiku. Protams, izmantot, piemēram, Persijas līča gāzi daudzdzīvokļu namu apsildē nav šodienas jautājums, taču arī Krievijas zilā zelta adata ir kļuvusi mazāk asa. Tas skaidrojams ar faktu, ka šobrīd pasaulē aktuāla ir pieprasījuma un piedāvājuma sabalansēšana un patlaban cenas izmaiņas, vismaz attiecībā uz naftu, diktē nevis pieaugošais pieprasījums, bet gan tas, ka vēlme pārdot ir lielāka, nekā pasaules tautsaimniecība spējīga patērēt.

Situācija enerģētisko resursu tirgū kardināli mainījās, kad šīs desmitgades sākumā ASV sākās slānekļa naftas un gāzes bums, kas ievērojami palielinājis piedāvājumu enerģētisko resursu tirgū, spiežot lejup arī cenas. Lai arī pērn melnais zelts kļuvis ievērojami dārgāks, tā cena vēl aizvien ir vairāk nekā uz pusi zemāka nekā 2014. gada vasarā, kad cena bija sasniegusi savu pēdējā laika maksimumu, atrodoties virs 110 dolāru atzīmes par barelu. Patlaban naftas cena atrodas pie 50 dolāru robežas par barelu, kas ir par 75–80% vairāk nekā pagājušā gada janvārī, izaugsmi veicinot ne tikai ar ziņām par to, ka lielās naftas eksporta valstis plāno vienoties (un galu galā arī vienojās) par ieguves apjomu samazināšanu, bet arī par pasaules tautsaimniecības straujāku attīstību.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 18. aprīļa. avīzē Diena!

Top komentāri

fakti
f
Nu vispār viņiem reālajā ekonomikā ir čau un ietekmēt viņi var tikai citas korumpētas valstis. Kā veic reālu līdzekļu legālas izteiksmes pārbaudi, beidzas arī ietekme.
Kims Cuns
K
Krievijas ietekme ruk visa pasaule, tikai ne latvija, jo Latvija spolitki, prezidenti, valdibas, ministri, deputati uzvedas ka letas prostitutas kokete ar Krievijas nacistiem, cekistiem un tai pat laika sie idioti pa visu Latviju kerc, ka Krievija grib atkartoti okupet Latvijas valsti, ka Krievija ietekme Latvijas iedzivotajus ar TV, citiem publisakjiem lidzekliem, tai pat laika, si Latvijas vadiba pedejo 26. gadu laika nespej sakartot Latvijas Izgltibas sistemu ta, lai visi berni Latvijas valsts skolas, bernudarzos macitos 100% Latvijas valsts valoda- latviesu valoda, kura ir Latvijas valsts valoda. Verojot notikoso Latvija, pec Latvija sneatkaribas atjaunosanas ir jasecina ka lielakie ienaidnieki Latvijas valstij un latvieus tautai ir sis zaglu bandas- partijas, Latvijas prezidenti, ministri, ieredni,, Saeimas deputati, kuri to vien dara ka viens otru aprupe un vins otru nodrosina ar visa veida privlegijam un tas viss tiek darits uz Latvijas valsts un nabadziba dzivojosas tautas.
Kas
K
Varbūt būtu labi ja Latvija varētu kaut ko ietekmēt pasaulē. Parādīt sevi. Krievijai ar savu ietekmi viss ir ok.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas