Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Saeima aizliedz savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā tomēr aizliedza cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus, lai gan atbildīgā komisija iepriekš bija atbalstījusi citādu formulējumu.

Skatot Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumus galīgajā lasījumā, parlamenta vairākums nolēma neatbalstīt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikumu, kas paredzēja cirka izrādēs izmantot vien speciāli izveidotā sarakstā minētus dzīvniekus.

Līdz ar to netika mainīta pirmajā lasījumā atbalstītā redakcija, kas aizliedz gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu dzīvnieku apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās.

Biedrības Dzīvnieku brīvība ir gandarīta ar šo lēmumu.

"Ir liels lepnums par neskaitāmajiem cilvēkiem, kas atbalstīja šo kampaņu. Liels lepnums par cilvēkiem un organizācijām, kas neatlaidīgi strādāja pie šī likuma tapšanas un aizstāvēja to valsts iestādēs un komisijās. Lepnums par visiem tiem medijiem, ierēdņiem un politiķiem, kuri neļāva šim jautājumam pazust no dienas kārtības. Man ir liels prieks, ka mums ir ar ko lepoties!" izteicies Dzīvnieku brīvības vadītājs Aivars Andersons.

"Šī cīņa nav tikai par dzīvniekiem cirkā – tā ir cīņa par mums pašiem. Cīņa par iespēju pašiem noteikt savu dzīvi, savu kultūru, savu valsti. Šodienas uzvara nav uzvara tikai dzīvniekiem, bet arī uzvara visai Latvijas sabiedrībai. Tā vieš cerības un dod spēku jaunām pilsoniskās sabiedrības uzvarām nākotnē," viņš turpinājis.

Ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs 2015.gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests. Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

Kā ziņots, Dzīvnieku brīvība Saeimā iesniedza vairāk nekā 26 000 cilvēku parakstus petīcijā Par cilvēcīgu cirku, kas aicina izbeigt dzīvnieku izmantošanu cirkā, aģentūru LETA informēja organizācijas valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Pievienotas 4. līdz 6. rindkopas ar biedrības Dzīvnieku biedrība komentāru

Top komentāri

Elza
E
Prieks par šādu iznākumu!!! Un ļoti skumji, ka mūsu sabiedrībā ir tik daudz nežēlīgu cilvēku, kas šo nozīmīgo soli neizprot, kam dzīvnieku spīdzināšana cirkā liekas atbalstāma. Milzīgs paldies visiem, kas cīnījās, jo līdz šādam pozitīvam iznākumam patiesi nonācām tikai tādēļ, ka aktīvi bija cilvēki, kuri nav vienaldzīgi pret nežēlīgu apiešanos ar dzīvniekiem. Prieks, prieks, prieks!!!!
nu nu
n
pareizs lēmums.
Jane Callos
beidzot kāda laba un lietderīga ziņa. Vēlos, lai Stepaņenko iesēdina būrī vai režģotā kamerā uz kādiem 5 gadiem
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas