Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeima otrajā lasījumā atbalsta 40 pašvaldību izveidošanu

Opozīcijas deputātiem atsaucot vairumu priekšlikumu, Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja sagatavoto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, paredzot administratīvi teritoriālās reformas rezultātā veidot 40 jaunas pašvaldības.

Saeima arī atbalstīja to, ka Strenču novads un Ēveles un Trikātas pagasti atradīsies jaunveidojamajā Valmieras novadā. Iepriekš par šo teritoriju pievienošanu jaunveidojamajam Valmieras novadam aktīvi iestājās vietējie iedzīvotāji, arī rīkojot redzamas protesta akcijas.

Darbu pie likuma izskatīšanas otrajā lasījumā Saeima veica sešas dienas. Likumam tika iesniegti 316 priekšlikumi, no kuriem par aptuveni trešdaļu opozīcija aktīvi debatēja, taču vēlāk tika panākta vienošanās par priekšlikumu atsaukšanu, tos plānojot iesniegt trešajā lasījumā.

Atšķirībā no atbildīgajā komisijā iepriekš pieņemtā lēmuma, Saeima tomēr vienojās republikas pilsētas pārsaukt par lielajām pilsētām, par tādām patlaban vienojoties iezīmēt piecas lielās pašvaldības. Deputāti īpašu neapmierinātību pauda par Jelgavas un Ventspils neiekļaušanu lielo pilsētu sarakstā, uzsverot skaidru kritēriju trūkumu. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka trešajā lasījumā varētu tikt pārskatīti atsevišķi lēmumi par lielo pilsētu sarakstu.

Deputāti panāca vienošanos par 40 pašvaldību izveidi. Pārsteigumu deputātu vidū radījis negaidīts atbalsts Rēzeknes novadā iekļaut Varakļānu pilsētu un pagastu. Varakļāni gan vienlaikus ir atbalstīti kā Madonas novada daļa.

Šī likumprojekta izskatīšana ir ilgākā pēdējo gadu laikā.

Top komentāri

Joprojām
J
nesaprotu ar ko bija slikta 26 rajonu sistēma, kāpēc vajag vairāk nekā par 50 % lielāku "pašvaldību" un tajos parazitējošo ķeizariņu skaitu?
Mikus Spindulis
M
Nu vismaz esam prom no iepriekšējā administratīvi teritoriālā iedalījuma marasma. Bet arī jaunajā iedalījumā vēl daudz ko laika gaitā var uzlabot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas