Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Saeimas deputātiem svārstīgas sekmes biznesā

Lai gan 40% Saeimas deputātu pieder daļas uzņēmumos, kas strādā arī ar peļņu, vien retais no biznesa gūst ienākumus, secināms, pētot Saeimas deputātu deklarācijas un viņu sniegto informāciju Centrālajai vēlēšanu komisijai, kā arī Lursoft datus, piektdien lasāms avīzē Dienas Bizness.Tikai neliels skaits Saeimas deputāu (no tiem, par kuriem pieejami dati par gūtajiem ienākumiem) saņēmuši dividendes vai algu kompānijās, kuru kapitāldaļas viņiem pieder, liecina Dienas Biznesa izpēte.

Vai deputāti kaut kā atšķiras no citiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem pieder uzņēmumi, salīdzināt grūti, jo netiek pētīts, cik daudz kompāniju gūto peļņu izmaksā dividendēs īpašniekiem un cik to iegulda attīstībā, skaidrojis Uzņēmumu reģistrs. Tomēr, vadoties pēc biržā kotēto uzņēmumu paziņojumiem un Latvijas pelnošāko uzņēmēju topiem, secināms, ka dividendēs tiek izmaksāti simtiem tūkstošu un pat miljonos eiro mērāmas summas.Uzņēmējdarbības pieredze deputātiem ļauj kompetentāk iedziļināties un risināt jautājumus, kas būtiski biznesa videi un izpaliek situācijas, kad politiķi pieņem lēmumus, par kuru ietekmi uz uzņēmējdarbību viņiem nav izpratnes. Kā vienu no pozitīvajiem piemēriem šajā ziņā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) min bijušo vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Romānu Naudiņu (NA), kuram pieder SIA Baltijas floristika, kuras finanšu situācija, kā izriet no Lursoft informācijas, uzlabojas – 2013. gads pabeigts ar 444,1 tūkstošu eiro apgrozījumu un 33,4 tūkstošu eiro peļņu. Viņš gadiem deklarē ienākumus, kas gūti šajā uzņēmumā, liecina DB izpēte, 2013. gadā – vairāk nekā 52,6 tūkstoši eiro, lielākā daļa no šīs summas – 45,5 tūkstoši eiro – ir aizdevuma atmaksa. Arī pirms tam viņš deklarējis gan šajā uzņēmumā saņemtas dividendes, gan aizdevumu atmaksu, kas, piemēram, 2012. gadā bija pat 67,3 tūkstošus eiro liels.Kopumā deputātiem piederošo uzņēmumu saimnieciskā darbība ir visai dažāda – vieni gūst vērā ņemamu peļņu, citi slīgst zaudējumos un darbību izbeidz. Ar peļņu strādā ap 40% uzņēmumu, kuros kapitāldaļas pieder Saeimas deputātiem, liecina DB aplēses.Detalizēti par Saeimas deputātu sekmēm biznesā lasāms piektdienas, 9. janvāra, laikrakstā Dienas Bizness (4.-5. lpp.)!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

"Stūra mājas" ekspozīciju apmeklētājiem neslēgs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlaboš...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas