Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl trīs lasījumos jāskata Saeimā

Saeimas komisija konceptuāli atbalsta Vējoņa iniciatīvu par nepilsoņu bērniem

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti, otrdien, 30.aprīlī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem. Tas paredz, ka bērniem, kuri dzimuši pēc 2020.gada 1.janvāra, vairs netiks piešķirts nepilsoņa statuss, portālu Diena.lv informēja Saeimas Preses dienestā.

Iecerēts, ka turpmāk bērniem tiks piešķirta Latvijas pilsonība, ja vien bērna vecāki nebūs vienojušies par citas valsts pilsonības piešķiršanu un bērns nebūs citas valsts pilsonis. Likumprojekta, kuru Saeimā iesniedzis Valsts prezidents Raimonds Vējonis, anotācijā norādīts, ka tas attieksies uz nelielu bērnu skaitu, jo atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2016.gadā kā nepilsoņi reģistrēti 47 bērni, 2017.gadā – 51, savukārt 2018.gadā - 33 bērni. 

"Likumprojekta mērķis ir panākt to, ka 2019.gada 31.decembris būtu pēdējais termiņš, kad Latvijā dzimst nepilsoņi. Jau pašlaik pastāv sistēma, kas ļauj vecākiem izvēlēties savam bērnam Latvijas pilsonību, tomēr vecāki ir dažādi, un bērns nav vainīgs, ja viņa vecākiem, iespējams, ir citādāki uzskati par mūsu valsti. Manuprāt, automātiska pilsonības piešķiršana tik nelielam skaitam bērnu nav uzskatāma par draudu Latvijas valsts pastāvēšanai vai patriotismam," uzsvēra Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (KPV LV). 

Likumprojekta pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas sabiedrības turpmāku attīstību. Nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana bērniem ir simbolisks solis, kas ļautu pārtraukt apzinātu dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretnostatīšanu, norādīts likumprojekta anotācijā. 

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl trīs lasījumos jāskata Saeimā.

Laikraksts Diena vēstīja, ka jaunajā Saeimas sasaukumā ar nepārprotamu atbalstu likumprojektam prezidents var rēķināties no Attīstībai/Par! (AP), KPV LV un partijas Saskaņa deputātiem. Šīm trim frakcijām kopā ir 50 balsu. Savukārt kategorisku nē šai iecerei joprojām saka Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (NA), bet premjera pārstāvētais politiskais spēks par šo jautājumu lems valdē.

Top komentāri

prioritātes
p
Pirms šī datuma, skolām ir jābūt latviskotām.
atbilde
a
Vejona iniciativu? Ka nepilsoniem fiziski var piedzimt pilsoni?
interesanti
i
Nav ko teikt... Jau tagad nepilsoņi var ievilkt ķeksīti ailē, ja vēlas savam bērnam LV pilsonību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas