Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Sagatavoti likumprojekti VID reformas īstenošanai

Sagatavoti seši likumprojekti Valsts ieņēmumu dienesta (VID) reformas īstenošanai, kurus piektdien plānots iesniegt Ministru kabinetā, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ministrijā atzīmē, ka pašlaik reformas ievešana notiek atbilstoši grafikam, un ceturtdien, 30.maijā, ir noslēdzies sešu VID reformas ietvaros izstrādāto tiesību aktu projektu starpinstitūciju saskaņošanas process Tiesību aktu projektu (TAP) portālā. Padome nolēma atbalstīt likumprojektu paketes iesniegšanu Ministru kabinetā.

Ministru kabinetā plānots iesniegt likumprojektu "Nodokļu un muitas policijas likums", likumprojektu "Valsts ieņēmumu dienesta likums", grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām", grozījumus Muitas likumā, grozījumus likumā "Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas" un grozījumus Kriminālprocesa likumā.

Paredzēts, ka ar Kriminālprocesa likuma grozījumiem VID iekšējās drošības pārvaldes funkciju nodošana Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) notiks no 2025.gada 1.janvāra, bet VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes funkciju nodošana jaunizveidotajai Nodokļu un muitas policijai gadu vēlāk, tas ir, no 2026.gada 1.janvāra.

Tas saistīts ar to, ka VID reformas uzraudzības padome 2024.gada 28.martā ir vienojusies par paātrinātu funkciju nodošanu attiecībā uz VID Iekšējās drošības pārvaldes funkcijām. Gada sākumā Ministru kabinetā apstiprinātais informatīvais ziņojums paredz mainīt VID padotības īstenošanas formu un veikt izmaiņas VID organizatoriskajā struktūrā, min FM pārstāvji.

Tāpat VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes funkcijas un uzdevumus paredzēts nodot finanšu ministra pārraudzībā izveidotajai tiešās pārvaldes iestādei - Nodokļu un muitas policijai, savukārt VID Iekšējās drošības pārvaldes operatīvās un izmeklēšanas funkcijas un uzdevumus nodot KNAB.

Ceturtdien, 30.maijā, notika VID reformas uzraudzības padomes sēde, kurā pārrunāta VID reformas norises gaita, aktualitātes, kā arī izstrādāto VID reformas likumprojektu paketes saskaņošanas rezultāti.

VID reformas uzraudzības padome atbalstīja VID digitālās attīstības vadības komitejas darbības detalizēta regulējuma noteikšanu VID likumprojektā, tostarp tās uzdevumus un regulējumu neatkarīgu Latvijas un ārvalstu ekspertu piesaistei. 

Komitejas uzdevums būs identificēt inovāciju iespējas VID digitālās transformācijas jomā, noteikt VID digitālās transformācijas prioritātes un virzienus atbilstoši tā stratēģiskajiem mērķiem, kā arī izvērtēt VID informācijas tehnoloģiju attīstības stratēģijas īstenošanas gaitu un sniegt ieteikumus. Komitejas darbība ļaus VID virzīties uz priekšu digitālās transformācijas jomā, sasniedzot pasaules digitālajā jomā attīstītāko nodokļu administrāciju līmeni, pauž ministrijā.

Šogad 30.aprīlī likumprojekti tika virzīti TAP starpinstitūciju saskaņošanai līdz 2024.gada 16.maijam. Tika saņemti vairāku institūciju atzinumi ar iebildumiem un priekšlikumiem, tāpēc turpinājās aktīvs darbs likumprojektu pilnveidošanā, lai novērstu nepilnības un panāktu kopsaucēju ar atzinumu sniedzējiem. 2024.gada 21.-23.maijā likumprojekti tika virzīti atkārtotai starpinstitūciju saskaņošanai TAP līdz 28.-30.maijam, min FM.

VID reformas uzraudzības padomi vada finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), bet padomē darbojas Valsts kancelejas, FM, Valsts kases, KNAB un ģenerālprokuratūras pārstāvji. VID reformas uzraudzības padome veic reformas gaitas uzraudzību un reformas īstenošanas plānā iekļauto pasākumu izpildes kontroli. VID reformas starpinstitūciju darba grupas uzdevums ir izstrādāt priekšlikumus reformas tiesiskajam regulējumam un reformas īstenošanas risinājumiem. Līdz šim notikušas astoņas VID reformas darba grupas sēdes un divas VID reformas uzraudzības padomes sēdes.

Jau ziņots, ka valdība 6.februārī atbalstīja FM ieceri no VID atdalīt kriminālizmeklēšanas iestādes - Nodokļu un muitas policijas pārvaldi un Iekšējās drošības pārvaldi.

FM tika uzdots sagatavot un līdz 2024.gada 1.jūnijam iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā tiesību aktu projektus, kas paredz VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes funkciju un uzdevumu un VID Iekšējās drošības pārvaldes izmeklēšanas un operatīvās darbības funkciju un uzdevumu izslēgšanu no VID funkcijām un uzdevumiem.

Tāpat FM sadarbībā ar Tieslietu ministriju līdz 2024.gada 1.jūnijam tika uzdots iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā likumprojektu par grozījumiem Kriminālprocesa likumā, kas paredz precizēt izmeklēšanas iestādes un tām noteikto institucionālo piekritību, kā arī FM līdz 1.jūnijam iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā likumprojektu par nodokļu un muitas policiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas