Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Satversmes tiesā ierosināta lieta par valodas likuma normām

Pamatojot ar Satversmes 96.pantu par privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību, Satversmes tiesā (ST) ierosināta lieta par Valsts valodas likuma normu, kas neatļauj uz personai piederošas ēkas izvietot zīmi, kur ielas nosaukumi ir arī svešvalodās, portālu Diena.lv informēja ST.

Lieta ierosināta pēc Ludmilas Rjazanovas pieteikuma, kurā minēts, ka viņa uz sev piederoša nekustamā īpašuma bija piestiprinājusi ēkas numura zīmi, kurā ielas nosaukums līdztekus valsts valodai ir atveidots arī svešvalodās – angļu un krievu valodā. Šādas norādes pārkāpjot Valsts valodas likumu, tādējādi pieteikuma iesniedzējai piemērots administratīvais sods.

"2017. gada 4. janvārī Satversmes tiesa ierosināja lietu "Par Valsts valodas likuma 18. panta pirmās daļas un 21. panta pirmās daļas atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 96. pantam”. Valsts valodas likuma 18. panta pirmā daļa paredz, ka Latvijas Republikā vietu nosaukumi veidojami un lietojami valsts valodā. Savukārt 21. panta pirmā daļa citastarp noteic, ka šis noteikums attiecināms arī uz privātām iestādēm, organizācijām, uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kā arī pašnodarbinātajām personām, kuras, pamatojoties uz likumu vai citu normatīvo aktu, veic noteiktas publiskas funkcijas, ja informācijas sniegšana saistīta ar attiecīgo funkciju izpildi. Savukārt Satversmes 96. pantā teikts: "Ikvienam ir tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību.”

Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka apstrīdētās normas nesamērīgi ierobežo viņas tiesības uz privāto dzīvi un mājokļa neaizskaramību.

Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Saeimu līdz 2017. gada 6. martam iesniegt Satversmes tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2017. gada 4. jūnijs. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Top komentāri

radio
r
Matu skaldīšana,labāk paklausītos latviešu radio, tur tiešām nebaudāma valsts valoda! skanēs atskaņojums, interpreti bija utt..nerunājot nemaz par neprecizitāti saturā.
Opā
O
Ludmilai Rjazanovai nepietiek ka krievu valoda ir viņas etniskajā dzimtenē, nē tā jāuzspiež arī citiem. Pie kam šis ir vistīrākais krievu nacisms, visu rusificēt un pakļaut savai ievazātajai kuļturai.
pārcilvēks
p
Kopš kura laika ielas nosaukums aizskar viņas privāto dzīvi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas