Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Seile: Jaunais pedagogu atalgojuma modelis paredz lielāku algu 70% skolotāju

Līdz ar jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanu atalgojums varētu pieaugt vismaz 70% pedagogu, pārliecināta izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Seile pirmdien, tiekoties ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvjiem, norādīja, ka ir jārunā ne tikai par ieguvējiem pedagogu vidū, bet arī par visas sabiedrības ieguvumu no sakārtotas un modernas izglītības sistēmas un efektīvākas pedagogu atalgojuma aprēķināšanas kārtības, kurā tiktu apmaksāts viss skolotāja darbs, ne tikai daļa no tā, kā tas ir patlaban.

Seile uzsvēra, ka valdība ir apsolījusi finansējumu jaunajam modelim, atliek tikai pabeigt darbu pie tā. Sarunas gaitā ministrijas speciālisti skaidroja, kā tieši jaunajā modelī tiek aprēķināts kontaktstundu skaits, atalgojuma likmes pirmsskolas izglītības iestādēs, interešu izglītībā un skolu atbalsta personālam.

Atbildot uz LIZDA pārstāvju izteikumu, ka skolotāji jauno modeli atbalstītu tad, ja skaidrāk redzētu savus finansiālos ieguvumus, ministrija skaidroja, ka jaunais modelis ar 36 stundu darba nedēļu, no kurām vidēji 22 ir kontaktstundas, paredz apmaksāt visu darbu, ko pedagogi veic izglītības procesa nodrošināšanai, iekļaujot arī pienākumus, par ko līdz šim netika maksāts vispār, piemēram, metodisko darbu. Visi aprēķini jaunā modeļa finansējumam tiek salīdzināti ar pašlaik tarificētajām pedagogu darba stundām,  un kopā valstī pedagogiem apmaksātais darba stundu skaits pieaugs par vairāk nekā 10 procentiem. Vienlaikus, uzsvēra ministre, izglītības jomas finansējums nav atraujams no valsts kopējās ekonomikas.

LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban darbs pie jaunu Ministru kabineta noteikumu izstrādes norit ļoti intensīvi un jaunas noteikumu redakcijas parādās ik pēc dažām dienām, līdz ar to iesaistītajām pusēm nemitīgi jāiepazīstas ar aktuālo redakciju un jāseko, vai tajā ir iekļauti punkti, kas sākotnēji netika iekļauti vai kas radījuši neapmierinātību sektorā.

Patlaban nozare atrodas izšķiršanās priekšā par to, kādā veidā varētu notikt modeļa ieviešana. Nozarei ir jāsaprot, vai modelis tiks ieviests, vai tas notiks pakāpeniski, vai arī var sākt lemt par šī procesa atlikšanu. Tiesa, kā norādīja Mikiško, varētu rasties situācija, ka šajā gadījumā modeli vajadzētu sākt izstrādāt atkal no jauna.

Kā aģentūrai LETA norādīja IZM pārstāve Ilze Salna, ministrijas uzstādījums ir modeli ieviest līdz ar jauno mācību gadu. Viņa sacīja, ka modelis ir gandrīz izstrādāts, savukārt finansējums ir apsolīts, līdz ar to pagaidām neesot pamata sākt diskusijas par modeļa ieviešanas termiņa atlikšanu.

Mikiško sacīja, ka patlaban no ministrijas puses izskan, ka modelim šogad nepieciešami 9,7 miljoni eiro.

Arodbiedrības priekšsēdētāja skaidroja, ka saistībā ar pamata lietām jaunajā modelī iebildumu neesot, tomēr joprojām pastāv nesaprašanās par dažādiem jautājumiem, kas skar atsevišķus nozares segmentus.

Izglītības un zinātnes ministrija lūgusi arodbiedrībai, kā arī citām iesaistītajām pusēm līdz 15.maijam iepazīties ar jaunāko noteikumu redakciju un iesūtīt savu atzinumu par to. LIDZA 13.maijā sanāks uz padomes sēdi, lai kopā ar IZM pārstāvjiem diskutētu par jauno pedagogu darba samaksas modeli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas