Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sinoptiķi valsts austrumu daļā prognozē plūdus; izsludināts sarkanais brīdinājums

Jaunākās prognozes liecina, ka tuvākajā diennaktī Latvijai no dienvidiem pietuvosies ciklons, kas valsts austrumos atnesīs ilgstošu un ļoti intensīvu lietu, visvairāk līs otrdien dienas laikā.

Tā kā zeme jau ir mitra, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests izsludinājis sarkano brīdinājumu par gaidāmiem plūdiem.

Sarkanā līmeņa brīdinājums otrdien būs spēkā visā Latgalē, kā arī Sēlijā un Vidzemes austrumu daļā. Savukārt Vidzemes rietumos un Zemgales austrumos būs spēkā oranžās pakāpes brīdinājums.

Gaidāma plaša teritoriju applūšana, kas var radīt apdraudējumu drošībai un nepieciešamību evakuēties. Laikapstākļi apgrūtinās pārvietošanos un tiks traucēta elektroenerģijas un ūdens apgāde, telekomunikāciju sakari. Gaidāmi bīstami braukšanas apstākļi pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ.

Līdz ar spēcīgajiem nokrišņiem tuvākajās dienās arī upēs un ezeros gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās, applūdīs zemākās vietas un palienes. Sākotnēji straujākais ūdens līmeņa kāpums būs mazākajās ūdenstecēs.

Ja hidrometeoroloģiskie apstākļi rada postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, iedzīvotājiem jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112.

Aizvadītajās dienās Latviju šķērsoja spēcīgi negaisa mākoņi, kas atnesa brāzmainu vēju un stipras lietusgāzes. Visvairāk lija valsts austrumos, kur šomēnes reģistrētais nokrišņu daudzums atsevišķās novērojumu stacijās jau ir tuvu jūnija mēneša nokrišņu normai. Lietusgāžu rezultātā augsne daudzviet ir ļoti mitra.

Plaši plūdi Latvijas austrumu daļā, sevišķi Latgalē, bija 2017.gada augustā. Toreiz nokrišņu daudzums bija lielāks nekā tas tiek prognozēts šonedēļ.

Sinoptiķi prognozē, ka tuvākās nakts otrajā pusē valsts austrumu daļā nokrišņu daudzums sasniegs 20-30 milimetrus. 14.jūnija dienā austrumos gaidāms ļoti stiprs lietus ar nokrišņu daudzumu 40-50 milimetri, galējos austrumu rajonos lietus būs ekstremāls, nokrišņu daudzumam sasniedzot 60-70 milimetrus 12 stundās. Dažviet iespējams arī pērkona negaiss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas