Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sprūds: ES līmenī jāpanāk vienošanās par finansiālu atbalstu Ukrainai

Ir svarīgi, lai vienlaikus tiktu ievērots gan tiesiskums Eiropā, gan panākts atbalsts Ukrainai, piektdien pēc komisijas sēdes uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds (P).

Tā parlamentārietis atbildēja uz komisijas deputātu bažām, ka Ukrainai nepieciešamais atbalsts var kavēties Ungārijas iebildumu un centienu mīkstināt nosacījumus Eiropas Savienības (ES) finansējuma saņemšanai dēļ.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, nākamā gada kopējā ES budžetā paredzēts Ukrainai piešķirt atbalstu 18 miljardu eiro apmērā. Atbalsts paredzēts Ukrainas atjaunotnei pēc kara un integrācijai ES. Atbalsta pakotnes apstiprināšanai nepieciešama visu dalībvalstu piekrišana, parlamentāriešus informēja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Komisijas deputāti pauda bažas, ka Ungārija varētu turpināt bloķēt lēmumu par atbalstu Ukrainai, lai mīkstinātu tai izvirzītās prasības ES fondu finansējuma saņemšanai. ES jāparedz alternatīvi risinājumi, lai nodrošinātu savlaicīgu atbalstu Ukrainai, sprieda parlamentārieši.

Deputāti atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padomei, kas notiks otrdien, 5.decembrī, Briselē.

LETA jau ziņoja, ka Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdien paziņojis, ka turpinās iebilst pret ES plānu nākamgad nodrošināt Ukrainai palīdzību 18 miljardu eiro apmērā.

Intervijā radio Orbāns atzina, ka Ukrainai nepieciešama palīdzība, lai nodrošinātu iedzīvotājiem pamatpakalpojumus, bet uzsvēra, ka viņš bloķēs ES plānu par kopīgu aizņēmumu palīdzības finansēšanai.

"Jautājums ir, kā palīdzēt Ukrainai," norādīja Orbāns.

"Viens ierosinājums paredz, ka mums ir jāizmanto ES dalībvalstu budžeti, lai kopīgi ņemtu jaunus aizdevumus un izmantotu šo naudu Ukrainai. Mēs to neatbalstām, jo nevēlamies, lai Eiropas Savienība kļūst par parādos esošo valstu kopienu, nevis par dalībvalstu kopienu, kas sadarbojas," skaidroja Orbāns.

Viņš ierosināja, lai katra ES dalībvalsts no sava budžeta sniedz palīdzību Ukrainai, slēdzot divpusējus līgumus.

"Mēs neakceptēsim otru plānu, mēs tam nepiekritīsim, bez mums tas nerealizēsies," uzsvēra Ungārijas premjers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas