Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ST tiesneša amatam kā vienīgā kandidāte pieteikta Juridiskās fakultātes dekāne Rodiņa

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes (LU JF) dekāne Anita Rodiņa ir vienīgā Saeimas deputātu izvirzītā kandidāte uz Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatu, aģentūru LETA informēja Saeimas preses dienestā.

Kandidātu pieteikšanas termiņš noslēdzās ceturtdien pusnaktī.

Jaunā Vienotība un Attīstībai/Par! ST tieneša amatam kā kandidāti izvirzījušas Rodiņu. Kandidāti izvirzījuši deputāti Inese Lībiņa-Egnere (JV), kura iepriekšējā reizē pati nesekmīgi kandidēja uz šo amatu, Inese Voika (AP), Marija Golubeva (AP), Andris Skride (AP), Vita Anda Tērauda (AP), Ainars Latkovskis (JV), Juris Pūce (AP), Atis Zakatistovs, Anda Čakša (JV) un Andrejs Judins (JV).

Savukārt pārējās Saeimas frakcijas nolēmušas savus kandidātus uz šo amatu nevirzīt.

Parlamenta kuluāros bija izskanējusi informācija par vēl vismaz divu iespējamo kandidātu pieteikšanu no valdošo partiju vidus, taču, izsverot vairākus apstākļus, kas saistīti ar iespējamo pretendentu atbilstību kritērijiem, neviens cits cilvēks amatam nav pieteikts.

Rodiņa aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka kandidēšanu uz minēto amatu ir bijis ļoti izsvērts lēmums, kas netika pieņemts pēdējā brīdī. Viņa norādīja, ka, kandidējot uz tik svarīgu amatu, ir jābūt paškritiskai, jo, neskatoties uz to, ka viņas pieredze konstitucionālajos jautājumos ir ievērojama, tas nenozīmē, ka ST tiesneša darbā nevajadzēs apgūt jaunas zināšanas.

"Nekas nestāv uz vietas, jo ST ir jāsastopas ar dažādiem izaicinājumiem katru dienu, un tieši ST mūsdienās saskaras ar dinamisku attīstību," sacīja Rodiņa. LU JF dekāne norādīja, ka jebkurai personai būt nominētai uz ST tiesneša amatu ir ļoti augsts novērtējums iepriekš padarītam darbam. Viņa sacīja, ka visu savu zinātnieka mūžu ir veltījusi tieši ST pētniecībai, un arī viņas disertācija savulaik ir bijusi par to, kā personai vērsties ST.

Rodiņa uzsvēra, ka joprojām aktīvi seko visam, kas notiek ST, it īpaši par visu, kas saistīts ar konstitucionālo sūdzību attīstību. "Man ir palaimējies sekot ST jau kopš pirmā sprieduma, līdz ar to man ir sistēmisks redzējums uz ST procesu analīzi," sacīja amata kandidāte.

Rodiņa sacīja, ka viņa jūtas ļoti komfortabli konstitucionālās kontroles teorijā, un tā ir pamatā visam kas notiek ST, kā arī norādīja, ka viņa vienmēr uzlūko arī citas valstis sakarā ar konstitucionālajām tiesām un tām veltītajiem  pētījumiem.

"Kad es vēroju notikumus Latvijā, man uzreiz ir skaidrs, kāpēc tā notika, jo viss jau pasaulē ir piedzīvots un ir noticis," saka Rodiņa, uzsverot, ka viņai ir arī liela pieredze vairākos starptautiskajos forumos. "Es pārzinu ST darbības procesu, un man ir skaidrs, kā tur notiek lietas, tāpēc arī piekritu kandidēt," teica Rodiņa.

Šoziem jau reiz notika balsojums par jauna ST tiesneša ievēlēšanu, taču neviens no pieciem kandidātiem parlamenta vairākuma atbalstu neguva, politiķiem paužot bažas par kandidātu ideoloģiskajām pozīcijām. Šī iemesla dēļ tika izsludināta atkārtota kandidātu pieteikšana minētajam amatam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas