Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Tiesībsargs: Darbs valsts pārvaldē nav radinieku vai draugu darbā iekārtošanas birojs

Ierēdniecība vai darbs valsts pārvaldē nav radinieku vai draugu darbā iekārtošanas birojs, šādu viedokli pauž tiesībsargs Juris Jansons.Tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos Ruta Siliņa aģentūru LETA informēja, ka labas pārvaldības prakse un problēmas Latvijā būs viena no Tiesībsarga ikgadējās konferences tēmām šī gada decembrī.

Laba pārvaldība ir neiespējama, ja ierēdniecība ir sadrumstalota un nav vienota civildienesta stratēģiska redzējuma. Viens no pirmajiem soļiem labas pārvaldības iedzīvināšanā Latvijā ir civildienesta atjaunošana pēc būtības un ierēdņa kā profesijas izglītības iedibināšana. Ierēdnis ir juridiska profesija, kas prasa īpašas kompetences, piebilda Tiesībsarga biroja pārstāve.Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits uzstājies Tiesībsarga birojā ar lasījumu "Laba pārvaldība un ierēdniecība: problēmas un risinājumi". Civildienests ir viens no labas pārvaldības balstiem, bez kura tā nevar pastāvēt. Tas ir profesionāls dienests, kas balstās uz ierēdņa lojalitāti valstij un tās demokrātiskai iekārtai.Jansons norādīja, ka civildienests pats par sevi nav pašmērķis. "Bet ir utopiski solīt, ka valsts pārvalde var iztikt bez profesionāliem ierēdņiem. Jāņem vērā, ka ierēdniecība vai darbs valsts pārvaldē nav radinieku vai draugu darbā iekārtošanas birojs. Nav arī normāli, ja, mainoties politiskajai vadībai, tiek mainīti jomas profesionāļi - ar šādu rīcību iepriekš uzkrātā pieredze un labai pārvaldībai tik nozīmīgā kompetence tiek izniekota," uzsvēra Jansons.Savā lasījumā Levits norādīja, ka profesionāls civildienests kā labas pārvaldības sastāvdaļa nozīmē arī to, ka ierēdņi regulāri tiek izglītoti, līdz ar to būtu jāapzina un jāizvērtē tās jomas vai aspekti, kurās nepieciešams stiprināt darbam nepieciešamās zināšanas un iemaņas. Civildienests veido valsts pārvaldes institucionālo atmiņu - līdzīgi kā atmiņa ir cilvēkiem, tā arī iestādēm ir jāorientējas iepriekšējā darbībā. Regulāras darbinieku maiņas, it īpaši nozares vadošajās iestādēs, padara valsts pārvaldi neefektīvāku."Nevar būt tā, ka vienāda amata ierēdnis vienā ministrijā pelna mazāk nekā citā - vienas pakāpes vai ranga ierēdņiem ir jāpelna vienādi. Ierēdņu rotācija ir civildienesta neatņemama sastāvdaļa. Pārcelšana ir pat nepieciešama no kvalifikācijas celšanas viedokļa," norādīja Levits.Labas pārvaldības princips ir ietverts arī Satversmes 58. un 101.pantā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas