Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Top lielie vakcinācijas centri

Latvijā no 1. aprīļa ir iecerēts veidot deviņus liela mēroga vakcinācijas centrus reģionos, kas atradīsies Ventspilī, Liepājā, Jelgavā, Jūrmalā, Cēsīs, Valmierā, Rēzeknē, Jēkabpilī un Daugavpilī. Telpu ziņā par piemērotākajām pārsvarā atzītas sporta būves – olimpiskie centri un sporta kompleksi, bet citviet kultūras centri un nami.

Dienai skaidro Vakcinācijas biroja pārstāve Agnese Strazda, liela mēroga vakcinācijas centri tiek veidoti, vērtējot nepieciešamību vakcinēt aptuveni 10% no iedzīvotājiem nedēļā un pēc apdzīvoto vietu blīvuma, plašu telpu pieejamības, stāvvietu esamības, piekļūstamības ar sabiedrisko transportu. Plašāku informāciju par liela mēroga centru darbību plānots sniegt pirmdien. 

Patlaban iedzīvotāji no tuvākajiem novadiem un pagastiem var apsvērt, cik tuvu vai tālu no viņiem atrodas Valmieras kultūras centrs, Daugavpils un Rēzeknes Olimpiskais centrs, Jēkabpils Sporta centrs, Olimpiskais centrs Ventspils, Liepājas Biedrības nams, arī Kauguru kultūras centrs Jūrmalā. Cēsīs savukārt ir pat vairākas potenciālās atrašanās vietas – Cēsu Sporta komplekss, 2. pamatskola vai 1. pamatskola. Līdzīga situācija ir Jelgavā, kur ir divi varianti – Zemgales Olimpiskais centrs vai Zemgales sporta nams. 


Vakcinētāji ir izraudzīti

Vakcinācijas centrā ietilps vakcinācijas zāle, slēdzama vakcinācijas darbinieku telpa, labierīcību telpas gan apmeklētājiem, gan darbiniekiem, atsevišķa slēdzama vakcīnu uzglabāšanas telpa. Šie centri būs sadalīti uzgaidīšanas jeb rindā stāvēšanas zonā, reģistrācijas zonā, skrīninga jeb anketas aizpildīšanas zonā, vakcinācijas zonā un pēcvakcinācijas uzgaidīšanas zonā. Paredzēts, ka lielo pilsētu deviņos centros vakcināciju veiks 105 vakcinācijas vienības, kopumā nodrošinot 40 500 vakcināciju nedēļā. Atliek vien cerēt, ka būs pieejamas arī nepieciešamā daudzuma vakcīnas.

Vienā vienībā jeb medicīnas personāla brigādē pārsvarā strādā trīs cilvēki – ārsts, medmāsa un medmāsas palīgs. Nepieciešamais personāla skaits tiks precizēts pirms vakcinācijas uzsākšanas, un tas ir pakārtots gan vakcinējamo skaitam dienā, pieejamām platībām, gan arī tam, kādas organizācijas konkrētā vakcinācijas centra nodrošināšanā ir iesaistītas.

Piemēram, centra koordinators būs atbildīgs par darbību, vai nepieciešama vakcinējamo personu sagaidīšana. Ja vakcinējamo skaits ir liels, tad būs iesaistīts arī reģistrators un skrīninga veicējs. Tāpat no vakcinējamo skaita atkarīgs, cik vakcinēšanas veicēju jāpiesaista. Kārtības nodrošinātāju vidū būs Valsts un pašvaldības policijas apsardze, bet, piemēram, Daugavpils vakcinācijas centra, kas atradīsies Olimpiskajā centrā, darbā iesaistīsies zemessargi, kas kontrolēs cilvēku plūsmu, lai nepieļautu drūzmēšanos un kontrolētu visu epidemioloģisko noteikumu ievērošanu.

Valmieras vakcinācijas centrā četras medicīnas personāla brigādes divās maiņās dienā plāno nodrošināt 500 iedzīvotāju vakcināciju dienā, līdz 3000 nedēļā. Pašvaldība nepieciešamības gadījumā ir gatava šim darbam attālināto mācību laikā uzrunāt arī izglītības iestāžu medicīnas personālu. Pēc Veselības ministrijas (VM) aplēsēm, vakcinācijas centru kapacitāte varētu svārstīties starp 3000 un 8000 vakcinācijas epizodēm nedēļā. Piemēram, Daugavpils, Jelgavas, Liepājas un Jūrmalas centri spētu nodrošināt no 5000 līdz 8000 vakcināciju nedēļā.

Notikusi vakcinācijas pakalpojumu sniedzēju pretendentu atlase, ko Nacionālais veselības dienests (NVD) izsludināja ar mērķi piesaistīt papildu cilvēkresursus, lai veidotu vakcinācijas vienības gan izbraukumiem, gan masu vakcinācijas centriem. Rezultātā NVD ir izraudzījies 28 vakcinācijas pakalpojumu sniedzējus, kas kopumā pieteikuši 142 potēšanas brigādes. Pretendenti atlasīti trīs pakalpojumiem: individuālai vakcinācijai mājās, izbraukuma vakcinācijai (tajā skaitā kolektīvai vakcinācijai) un vakcinācijai masveida vakcinācijas centros. Viens no kritērijiem – vai pakalpojumu sniedzējs jau ir nodrošinājis sociālās aprūpes centru vakcināciju. Iecerēts, ka atlasītās brigādes nodrošinās papildus 56 800 vakcināciju nedēļā. Darba režīms paredzēts septiņas dienas nedēļā divās maiņās, kopumā strādājot 16 stundas. Lielākie pieci pakalpojumu nodrošinātāji būs a/s Veselības centru apvienība ar 32 brigādēm, SIA Veselības centrs 4 ar 12 brigādēm, SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ar 11 brigādēm, SIA Vizuālā diagnostika ar deviņām brigādēm un SIA Rēzeknes slimnīca ar astoņām brigādēm. Rīgā izsludināta papildu vakcinācijas pakalpojumu sniedzēju atlase (piesaistāmas līdz 150 brigādēm).


Rīgā arī vieta izvēlēta

VM par piemērotākajām telpām Rīgā, kuras tiktu nomātas no privātpersonām liela mēroga vakcinācijas pret Covid-19 centru ierīkošanai, atzinusi starptautisko izstāžu centru Ķīpsala ar 6700 kvadrātmetru platību un konferenču centru ATTA Centre ar 6823 kvadrātmetru platību. Plānots, ka vakcinācijas centri katrs spētu nodrošināt 20 000 vakcināciju nedēļā. Centru atrašanās vieta gan nav visai tuvu, piemēram, Rīgas ziemeļu apkaimju iedzīvotājiem. Lai nokļūtu, jāizmanto vairāki sabiedriskie transporti.

Iecerēts veidot arī vairākus mazākus vakcinācijas centrus ar 1000–3000 vakcinācijas epizožu kapacitāti nedēļā. Patlaban sarunas ar pašvaldībām notiek par šādu centru atrašanos vēl astoņās pilsētās – Madonā, Bauskā, Tukumā, Kuldīgā, Saldū, Siguldā, Aizkrauklē un Gulbenē. Pēdējā informācija liecina, ka šajās pilsētās strādās 32 vakcinācijas vienības, kas spētu vakcinēt pat 8000 devu nedēļā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas