Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Uzlabos gatavību X stundai

Divi gabaliņi bērnu ziepju, 60-70 mitro salvešu, 30-100 autiņbiksīšu, dvielis, barošanas pudelīte ar diviem knupīšiem, divas dažādas segas, apģērbs un apavi - tāds ir pirmās nepieciešamības preču saraksts apdraudējuma gadījumā bērnam līdz divu gadu vecumam. Līdzīgi saraksti sastādīti arī iedzīvotājiem no divu līdz 18 gadu vecumam, kā arī pieaugušajiem, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts atbalstīts MK komitejā, bet šo noteikumu ieviešanas laiks nav īsti skaidrs, jo vismaz pašlaik nav ieplānoti līdzekļi tā īstenošanai.

Patlaban jau ir spēkā Valsts materiālo rezervju likums, kā arī kopš 2008. gada 1. janvāra ir spēkā noteikumi par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pārtiku apdraudējuma gadījumā, tajos minētas precīzas pārtikas normas. Tomēr līdz šim nav noteikts, kādas tieši pirmās nepieciešamības preces jānodrošina iedzīvotājiem šādos gadījumos, un nav arī skaidri pateikts, kādas ir iesaistīto valsts vai pašvaldību institūciju tiesības un pienākumi saistībā ar pirmās nepieciešamības rūpniecības preču nodrošināšanu iedzīvotājiem. Jaunajiem noteikumiem, kuru iedzīvināšanai gan nākamā gada budžetā papildu nauda nav paredzēta, teorētiski jānodrošina, ka pirmās nepieciešamības preces valsts apdraudējuma seku mazināšanai "būs pieejamas tautsaimniecībā nepieciešamā daudzumā".

Pašlaik publiski pieejamā informācija ir visai skopa, un nav skaidrs mehānisms, kā tiks nodrošināts, lai viss jaunizveidotajā sarakstā iekļautais būtu pieejams katram iedzīvotājam nekavējoties, ja ārkārtas situācija pienāktu. Cik zināms, vismaz daļa rūpniecības preču jau šobrīd ir valsts materiālajās rezervēs. Vaicāta, kā notiks šo preču nepieciešamības apzināšana, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Gribuste Dienai atbild, ka pašvaldības iesniegs priekšlikumus Iekšlietu ministrijā (konkrēti - VUGD) par pirmās nepieciešamības precēm, kuru piegādi tās valsts apdraudējuma gadījumā nevar nodrošināt. Tad šīs preces iekļaus kā atlikto piegādi valsts materiālajās rezervēs. Pēc tam Nodrošinājuma valsts aģentūra piešķirtās naudas apmērā veiks preču iegādi. Tāda pati kārtība ir noteikta arī Valsts materiālo rezervju likumā, tikai attiecībā uz resursiem iestādēm un pašvaldībām, lai reaģētu uz katastrofām, piebilst Gribuste. Papildus MK noteikumu projektā iekļauts, ka VUGD saskaņos pašvaldības valsts apdraudējuma gadījumam izstrādātos rīcības plānus, ja tie paredz iedzīvotāju rīcību civilās aizsardzības ietvaros.

Arī Iekšlietu ministrijas atbilde pagaidām ir visai aptuvena - šobrīd vēl MK noteikumi nav stājušies spēkā, tāpat arī pašvaldības un Ekonomikas ministrija (EM) vēl nav apzinājušas attiecīgās vajadzības. Tāpēc ir pāragri teikt, ko varēs izmantot no valsts materiālajās rezervēs esošajiem resursiem un ko vajadzēs iepirkt, Dienai atzina iekšlietu ministra pārstāve Daiga Holma. 

Visu žurnālista Ata Rozentāla rakstu Uzlabos gatavību X stundai lasiet piektdienas, 27.novembra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas