Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Aizvadītajās brīvdienās neviena Rīgas āra terase nav sodīta

Vairums ēdinātāju un viesu noteikumus ievēro

No septītā maija ir sākušas darboties āra terases, kurās lielākais viesu skaits gaidāms tieši šonedēļ, kad iestājies vasarīgi silts laiks. Taču pirmos secinājumus par epidemioloģiskās drošības ievērošanu āra terasēs var izdarīt, atskatoties uz aizvadītajām brīvdienām.

Tikai pāris adrešu

Gan Rīgas pašvaldības policija, gan Rīgas restorānu biedrība uzsver, ka situācija, lai gan ar nelieliem izņēmumiem, bijusi mierīga un absolūtais vairums āra terašu un to viesu ir ievērojuši visus noteiktos epidemioloģiskās drošības noteikumus. 
Tiesa, sociālajos tīklos parādījās fotogrāfijas ar jauniešu pūļiem, kas neievēro distanci, nesēž pie galdiņiem, bet pulcējas ap tiem Jēkaba kazarmās pie Shot bar Torņu ielā 4. Tāda pati jauniešu drūzmēšanās, neievērojot distanci, bija vērojama āra terasēs Valdemāra pasāžā Briāna ielā.

Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis stāsta, ka abās adresēs nelikumības konstatētas aizvadītās piektdienas vakarā. Ierodoties policijai, jauniešu pūlis izklīdis, tiesa, atsevišķiem āra terašu apmeklētājiem Valdemāra pasāžā sastādīts administratīvo pārkāpumu protokols par  epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpšanu. Gan sestdiena, gan svētdiena abās minētajās adresēs pagājusi mierīgi un nekādi likumpārkāpumi nav konstatēti. 

Sadovskis skaidro, ka pašvaldības policija īpašus reidus āra terasēs neveica un arī neplāno to darīt, jo āra terašu uzraudzība notiek plānveida patruļu ietvaros, kā arī, balstoties uz policijas videonovērošanas centrā fiksētajiem materiāliem. Policija reaģē arī uz izsaukumiem. Tādi bija pagājušajā piektdienā uz jau minētajām terasēm Valdemāra pasāžā.

Taujāts, vai pašvaldības policija reaģē uz pārkāpumiem, kas fiksēti fotogrāfijās, kuras ievietotas sociālajos tīklos, Sadovskis norāda, ka tas nav labākais un efektīvākais veids, kā informēt policistus. "Ja es šādas fotogrāfijas pamanu sociālajos tīklos, es noteikti nododu ziņu tuvākajai patruļai," uzsver Sadovskis. Taču bilst, ka ne vienmēr visu tādā veidā var "izķert", tādēļ vislabāk un visefektīvāk ir tieši ziņot pašvaldības policijai par pārkāpumiem. 

Aizvadītajās brīvdienās policija nevienai no galvaspilsētas āra terasēm sodu nav piemērojusi, taču preventīvi ir apmeklējusi gana daudzas un veikusi pārrunas ar personālu, lai izskaidrotu noteikumus un jauno kārtību. Piemēram, ja āra terasēm jābeidz darbs pulksten 21, tad nevar 20.55 vēl pieņemt ēdienu un dzērienu pasūtījumus. Tāpat āra terašu īpašnieki ir atbildīgi par to, lai pēc 21, kaut arī iestādījumi tiek slēgti, āra terasēs nepaliktu sēžam viesi pie dzērienu glāzēm. 


Laba sadarbība

Jēkaba kazarmās strādājošajā Balzambārā Dienai stāsta, ka aizvadītās brīvdienas bijušas mierīgas, viesi, ievērojot distanci, sēdējuši pie galdiņiem un personāls raudzījies, lai pasūtījumus neveiktu cilvēki, kas pie galdiņiem nesēž. Līdz ar to nav bijusi situācija, kad izveidotos drūzmēšanās ap galdiņiem, stāvot kājās. 

Liepājas pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Kaspars Vārpiņš teic, ka pilsētas āra terasēs brīvdienās nekādi pārkāpumi nav konstatēti. Viņš uzsver, ka policijai ir ļoti laba sadarbība ar Liepājas uzņēmējiem, ir bijušas kopīgas tikšanās un pārrunāti visi noteikumi, sākot strādāt āra terasēm.

To, ka pašvaldības policijai ir laba sadarbība ar nozari, apliecina arī Rīgas restorānu biedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Jenzis, kurš arī atzinīgi novērtē policijas preventīvās pārbaudes un apsekojumus āra terasēs. 

Par sociālajos tīklos redzamajām fotogrāfijām ar drūzmēšanos atsevišķās terasēs J. Jenzis teic, ka tie ir absolūti izņēmumi un 99% āra terašu īpašnieku un viesu izturas ļoti atbildīgi.

Jāpiemin, ka vakar viesmīlības nozares darba devēju un ņēmēju organizācijas, Ekonomikas ministrija un Iekšlietu ministrija ir parakstījušas memorandu par sociāli atbildīgas un epidemioloģiski drošas komercprakses īstenošanu. Memorandā teikts, ka, "apzinoties, kādas negatīvas sekas Covid-19 infekcijas turpmāka izplatība var radīt sabiedrības veselībai, drošībai un tautsaimniecībai, viesmīlības nozare apņemas proaktīvi veikt visus nepieciešamos pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības risku mazināšanai sabiedriskās ēdināšanas vietās un naktsmītnēs".

"Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi ir vieni no Covid-19 pandēmijas izplatības ierobežojošo pasākumu vissmagāk skartajiem, kas ilgstoši bijuši spiesti atrasties dīkstāvē vai piedāvāt ierobežotu pakalpojumu – tikai līdzņemšanai. Vienlaikus sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi jau sākotnēji bijuši vieni no atbildīgākajiem epidemioloģiskās drošības nosacījumu ievērošanā un ieviešanā. Arī tagad, sākoties gada siltajai sezonai, viesmīlības nozares darbinieki ir rūpīgi sagatavojušies sniegt iespējami drošu pakalpojumu iedzīvotājiem ārtelpās," norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Iekšlietu ministrija apņemas sniegt atbalstu sabiedriskās ēdināšanas nozares dalībniekiem situācijās, kad apmeklētājs atsakās ievērot normatīvajos aktos un sabiedriskās ēdināšanas nozares dalībnieku noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus, kā arī savas kompetences ietvaros sniegt atbalstu sabiedriskās ēdināšanas nozares dalībniekiem attiecīgo epidemioloģisko prasību vienotas izpratnes veidošanā, pēc iespējas savā darbībā īstenojot "konsultē vispirms principu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas