Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Valsts kancelejai sūdzas gan par meitas novājēšanu bērnudārzā, gan par piemērota izmēra formastērpu trūkumu policijā

Saistībā ar pārmērīgo administratīvo slogu, iedzīvotāji pagājušogad Valsts kancelejas uzmanību vērsuši uz dažādām sadzīves problēmām un situācijām - sūdzības saņemtas gan par meitas novājēšanu bērnudārzā, gan par piemērota izmēra formastērpu trūkumu policijā.

Kāds iedzīvotājs Valsts kancelejai sūdzējies par ēdiena gatavošanu meitas bērnudārzā. Meitene kopš septembra zaudējusi aptuveni trīs kilogramus sava svara, jo bērnudārzā gatavotajam ēdienam nepietiekamā daudzumā pievienojot cukuru un sāli - tikai tik daudz, cik ir noteikts Ministru kabineta noteikumos. Līdz ar to bērni šādu ēdienu neēdot.

"Vai tiešām man no mājas būs jādod bērnam līdzi ēdiens ar sāli, lai tas nenomirtu badā? Nu nevajag tā pārcensties un mērdēt bērnus badā," rakstījis iedzīvotājs, aicinot atcelt, viņaprāt, pārspīlētās normas, kamēr nav notikusi lielāka nelaime.

Uz šo vēstuli ir sagatavots skaidrojums par Ministru kabineta noteikumiem, kas pērn 1.jūnijā stājušies spēkā un ievieš normas, kuras rekomendē Starptautiskās veselības organizācijas. Noteikumos ir minēts, ka sāls daudzums bērniem līdz sešu gadu vecumam dienā nevar pārsniegt vienu trešdaļu ēdamkarotes, bet cukura daudzums - divas ēdamkarotes. Tāpat paskaidrots, ka sāls un cukura lietošana uzturā sabojā garšas izjūtu un arī pieaugušajiem nebūtu vēlams lietot pārāk sāļus un saldus ēdienus.

Kāds cits iedzīvotājs sūdzējies, jo jūtas diskriminēts par to, ka Latvijā saistībā ar ārstniecības pakalpojumu sniegšanu iedzīvotāji tiek "sadalīti kastās". Vīrieti nav apmierinājis fakts, ka ārvalstniekiem medicīniskie pakalpojumi jāsniedz tādās iestādēs, kas izveidotas vismaz pirms trim gadiem un kurās ir jābūt notikušai Veselības inspekcijas pārbaudei. Sūdzības iesniedzējs secinājis, ka Latvijas iedzīvotājus varot ārstēt iestādēs, kas izveidota kaut iepriekšējā dienā. Šīs iedzīvotājs aicinājis nodrošināt vienādus ārstniecības pakalpojumu sniegšanas apstākļus gan vietējiem, gan arī ārvalstniekiem, nešķirojot tos.

Valsts kanceleja šajā gadījumā ir lūgusi Veselības ministrijai izvērtēt šo situāciju un izvērtēt iespējas ārstniecības iestādēm saņemt darbības un sniegto pakalpojumu kvalitātes atbilstības apliecinājumu.

Kāds likumsargs vērsies Valsts kancelejā, paužot neapmierinātību par to, ka policistiem katru gadu ir jānodod izmēri apģērbam, kaut gan nav īsti saprotama šādas prasības lietderība, jo lielā izmēra apģērbu neesot. "Vairāk nekā piecus gadus strādāju policijā, bet neesmu ne reizi saņēmis pilnu apģērba komplektu. Rīgas kolēģi mūsu problēmas nesaprot, jo viņiem apģērbs ir pieejams visos izmēros, nereti tos no viņiem atpērkam," klāstījis likumsargs. Tāpat viņš lūdz nodrošināt policistus ar asaru gāzi pietiekamā daudzumā, jo tā nepieciešama dienesta, ne personīgajām vajadzībām.

Valsts kanceleja šim likumsargam ir atbildējusi, ka premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) ir lūdzis Iekšlietu ministriju iesniegt valdībā informāciju ar formastērpu un speciālo līdzekļu sadales kartību Valsts policijā (VP), kā arī pārbaudīt un novērst iespējamo formastērpu un speciālo līdzekļu trūkumu VP teritoriālajās struktūrvienībās.

Kopumā pagājušajā gadā iniciatīvā "Mazināsim slogu kopā!" saņemti vairāk nekā 100 priekšlikumi. Ņemot vērā šos priekšlikumus, ir uzlabota arī pakalpojumu sniegšana un mazināta birokrātija.

Kā norāda Valsts kanceleja, ir sākts darbs pie tā, lai vecākiem bērns pēc piedzimšanas būtu jāreģistrē tikai vienā institūcijā pašreizējo četru vietā, no 2014.gada tiks ieviesta elektroniskā algas nodokļa grāmatiņa. Tāpat pateicoties priekšlikumiem panākts, ka publisko iepirkumu dalībniekiem vairs nebūs jāsniedz izziņas par nodokļu parādu neesamību, un ir izstrādāti grozījumi Publisko iepirkumu likumā, lai mazinātu birokrātisko slogu un iepirkumu process kļūtu pārredzamāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas