Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valsts kontrole ar bažām noraugās uz valdības veiktajām finansējuma pārdalēm

Ministriju budžetos paredzētā finansējuma pārdalīšana dažādiem citiem mērķiem neatbilst valdības apstiprinātajai kārtībai budžeta plānošanas procesā, lūgta komentēt valdības neseno lēmumu mediķu algu palielināšanai pārdalīt citu ministriju budžetos jau iezīmētus līdzekļus, aģentūrai LETA pastāstīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Valsts kontroles veiktā budžeta plānošanas efektivitātes revīzija, kā arī ikgadējās finanšu revīzijas ļāvušas secināt, ka virknē gadījumu finansējuma atrašana valsts budžetā un tai sekojošā budžeta līdzekļu pārdale ir izraisījusi necaurskatāmību un neatbilstību budžeta plānošanas procesā, sacīja Krūmiņa.

"Joprojām līdz galam nav īstenota iestāžu bāzes izdevumu pārskatīšana. Šogad tas atspēlējās jau budžeta plānošanas procesā. Valsts kontrole ir aicinājusi Finanšu ministriju un valdību kopumā pārskatīt un sakārtot valsts budžeta veidošanas procesu," norādīja valsts kontroliere.

Kā ziņots, valdība 11.oktobrī atbalstīja 2020.gada budžeta projektu, mediķu algu palielināšanai nākamgad iezīmējot papildu 42 miljonus eiro. Tomēr, tuvojoties mediķu protestam, šo otrdien tika paziņots, ka ir iespēja šim mērķim atvēlēt vēl papildu 18 miljonus eiro.

Trešdien finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) žurnālistiem pastāstīja, ka šo 18 miljonu eiro rašanai tika pārskatīti līdz šim atbalstītie priekšlikumi 2020.gada budžetam, kā arī precizēts valsts kapitālsabiedrību peļņas apjoms.

Reirs skaidroja, ka minētajam mērķim no Ārlietu ministrijas tiktu novirzīti 3 210 915 eiro, kas ieekonomēti atliekot vēstniecības atklāšanu Austrālijā un samazinot iemaksas OECD.

Zemkopības ministrijā pārskatīta Latvijas Valsts mežu peļņa, mediķu algām piekrītot pārvirzīt piecus miljonus eiro. Tieslietu ministrijā norādīja, ka Valsts uzturlīdzekļu garantijas fondā, uzlabojoties darbam ar piedzenamajām naudas summām, būs nepieciešams par diviem miljoniem eiro mazāk līdzekļu.

Finanšu ministrija piedāvāja pārdalīt azartspēļu nodokļa proporciju starp pašvaldībām un valsti. Līdz šim bija paredzēts, ka valsts budžetā nonāks 90% no azartspēļu nodokļa ieņēmumiem, bet pašvaldību budžetos - 10%. Savukārt ar šīs dienas lēmumu šī proporcija tika mainīta, proti, 95% šī nodokļa ieņēmumus novirzot valsts budžetā, bet 5% - pašvaldību. Tādējādi valsts budžetā plānots papildus iekasēt 2 234 000 eiro.

Savukārt 1,58 miljoni eiro tiks pārdalīti no iepriekš plānotā demogrāfijas veicināšanas pasākuma - vecāku pabalstu sistēmas pilnveide.

Līdztekus Latvijas Banka precizējusi savas peļņas prognozes, secinot, ka tā palielināma par 4,2 miljoniem eiro un šie līdzekļi būtu virzāmi mediķu algām.

Vēl otrdien Ministru kabinets nolēma atbalstīt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas deputātu priekšlikumu piešķirt papildu līdzekļus Olimpiskā centra Rēzekne pabeigšanai 2020.gadā. No nepieciešamajiem 1,956 miljoniem eiro valdība atbalstīja šim mērķim pārdalīt 998 000 eiro no Izglītības un zinātnes ministrijas paredzētajiem līdzekļiem sporta būvēm.

Top komentāri

Nevar VK nepiekrist.
N
Valsts nav TIKAI mediķi un to algas. Valsts ir tās iedzīvotāji, kas tai maizi audzē un ceļ tās labklājību. Pašlaik tāds iespaids, ka algas vajag TIKAI ,neskatoties, ka daudzi mediķi saņem vidēji 2000-4000 eiro mēnesī plus vēl desmitiem tūkstošus kukuļos. Visīstākā TRAKO MĀJA!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas