Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Valsts no Jūrmalas domes gaida dokumentus Ķemeru sanatorijas iegādei, pašvaldība pārmet FM neieinteresētību

Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome vēl nav pieņēmusi lēmumu par aizdevuma piešķiršanu Jūmalas domei Ķemeru sanatorijas iegādei, jo vēl nav saņemti visi pieprasītie dokumenti no Jūrmalas domes.

Kā informēja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vecākā referente Ieva Pužule, patlaban padome gaida visus pieprasītos dokumentus un informāciju un tikai pēc tam varēs turpināt sarunas un runāt par rezultātiem, kā arī konstatēt, kurš nosacījums ir izpildīts un kurš savukārt nav.

Tikmēr Jūrmalas dome ir neizpratnē par valdības izvirzītajiem nosacījumiem saistībā ar Ķemeru sanatorijas iegādi, pārmetot tai bezatbildību un neieinteresētību Ķemeru atdzimšanā. Pašvaldība nosūtījusi vēstuli premjerministram Valdim Dombrovskim (V), finanšu ministram Andrim Vilkam (V), kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei (VL-TB/LNNK) un Saeimai, paužot neizpratni par to, ka Jūrmalas domei esot izvirzīti neizpildāmi un absurdi nosacījumi, lai gan tā patlaban ir vienīgais pretendents, kas spēj un vēlas uzņemties Ķemeru sanatorijas glābšanu.

Īpaši neizpratni Jūrmalas vadībā rada Finanšu ministrijas rīcība, paziņojot par papildu nosacījumiem aizdevuma saņemšanai. Tas esot birokrātiski formulēts atteikums, jo Jūrmalas domei tādējādi jāuzņemas izpildīt "absurdus nosacījumus, par kuru atrisināšanu atbildība būtu jāuzņemas pašai valstij". "Ministrijas izvirzītie nosacījumi skaidri norāda uz valsts neizdarītiem vai apzināti nepamanītajiem "mājasdarbiem", uz valsts institūciju nespēju ilgstoši atrisināt pašradītas juridiskās un saimnieciskās problēmas, kas Ķemeru sanatorijas iegādi padara nepievilcīgu jebkuram investoram," teikts vēstulē.

Kā viens no iemesliem, kas ietekmē valdības lēmumus saistībā ar Ķemeru sanatorijas pārdošanu Jūrmalai, tiek minētas Saūda Arābijas investoru intereses, kuru līdzšinējo rīcību Ķemeru sanatorijas atjaunošanā Jūrmalas dome vērtē kā nolaidīgu un haotisku. Valsts amatpersonu uzmanība tiekot vērsta uz to, ka, kavējoties ar sanatorijas pārdošanu Jūrmalai, tiek zaudēts laiks un tuvojas ziema, kas kultūrvēsturiskajam objektam nodarīs neatgriezeniskus bojājumus, tādējādi pazeminot arī objekta finansiālo un kultūrvēsturisko vērtību.

Ķemeru sanatorijas iegāde neesot Jūrmalas domes pašmērķis, uzsver pašvaldība, paskaidrojot, ka tās interesēs ir kūrorta pērles atdzimšana, kas sekmētu arī Jūrmalas kā Baltijas galvenā kūrorta attīstību. "Ja valsts šobrīd liek šķēršļus pašvaldībai Ķemeru sanatorijas problēmas risināšanai, tad valsts atbildīgajām institūcijām nekavējoties jānāk klajā ar reāliem priekšlikumiem un rīcības modeļiem, kā saglābt šo nacionālās nozīmes vērtību," uzsver pašvaldība, aicinot izbeigt līdz šim pastāvošo bezatbildību.

Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes sēdē par Jūrmalas pilsētas domes iesniegumu ņemt aizņēmumu Ķemeru sanatorijas ēkas iegādei tika nolemts atbalstīt pieprasījumu, ja dome izpildīs uzdotos mājasdarbus un iesniegs trūkstošo informāciju, kas apliecina, ka izvēlētais Ķemeru sanatorijas iegādes darījums atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Pamatojoties uz padomes lēmumu, Jūrmalas pilsētas dome saņems Valsts kases (VK) aizņēmumu tikai tad, kad Ķemeru sanatorijas ēkas tiks atbrīvotas no esošajiem apgrūtinājumiem - nekustamajam īpašumam ir ķīlas apgrūtinājums komerciestādē -, pašvaldība iesniegs apliecinājumu, ka darījums pilnībā atbildīs normatīvo aktu prasībām komercdarbības atbalsta jomā.

Tāpat Jūrmalas domei jāiesniedz izvērtējums zvērinātu advokātu biroja "Raidla, Lejiņš&Norcous" vēstulē minētajam par iespējamiem riskiem, kas saistīti ar mantinieku tiesību un interešu aizsardzību Latvijā un kreditoru prasījumu neievērošanu. Pašvaldībai arī ir jāiesniedz informācija par turpmākajos gados nepieciešamo finansējumu Ķemeru kompleksa uzturēšanai, sniedzot pārliecību, ka pašvaldība būs spējīga nodrošināt nepieciešamo finansējumu no sava budžeta.

Kopējā Ķemeru sanatorijas kompleksa iegādes - ēkas, kustamās mantas, kultūras priekšmetu iegāde - summa ir 4 671 540 lati. Starpību, kā arī neatliekami veicamo darbu apmaksu un valsts nodevas apmaksu Jūrmalas pilsētas dome ir paredzējusi segt no sava šā gada budžeta līdzekļiem, kas kopsummā ir 588 498 lati, un pašvaldība apliecina, ka nodrošinās no šī gada budžeta līdzekļiem 588 498 latus neatliekami veicamajiem darbiem, tas ir, konservācijai un uzturēšanai.

Tomēr pašvaldība nav sniegusi informāciju par turpmākajos gados nepieciešamo finansējumu Ķemeru kompleksa uzturēšanai un turpmāko redzējumu Ķemeru sanatorijas kompleksa izmantošanai, pamatojot to ar finanšu aprēķiniem.

Jūrmalas pilsētas domes aizņēmuma pieprasījums atbilst likumā "Par valsts budžetu 2013.gadam" noteiktajiem prioritārajiem aizņēmumu mērķiem, kam ir iespējams 2013.gadā saņemt aizņēmumu. Izvērtējot aizņēmuma apmēru un Jūrmalas pilsētas domes iepriekš uzņemtās saistības, pašvaldība ir spējīga uzņemties jaunas saistības un tās atmaksāt 20 gadu laikā. Pašvaldības saistību apmērs tuvākajos gados ir 13%-14% apmērā no pamatbudžeta ieņēmumiem bez mērķdotācijām, norāda FM.

Kā ziņots, maksātnespējīgās SIA "Ominasis Latvia" kreditoru sapulce 17.jūlijā vienbalsīgi nolēma piekrist pārdot Ķemeru sanatorijas kompleksu bez izsoles Jūrmalas pilsētas domei vai pašvaldības dibinātam uzņēmumam atbilstoši piespiedu pārdošanas vērtībai - 4,6 miljoni latu. Šāds lēmums pieņemts tāpēc, ka šī kultūrvēsturiskā īpašuma uzturēšana prasa būtiskus līdzekļus - Ķemeru sanatorijas apkures sistēma ir daļēji izdemolēta, līdz ar to būtu nepieciešami līdzekļi, lai to atjaunotu un nodrošinātu apkuri, skaidroja administrators Ainars Kreics. Sanatorijas ātra pārdošana ļautu no šiem papildizdevumiem izvairīties.

Savukārt "Ominasis Latvia" mirušā īpašnieka Omāra Saliha Alhamdi mantojuma masas administratora pilnvarotās personas Latvijā - advokātu biroja "Raidla Lejiņš&Norcous" advokāti - Jūrmalas pašvaldībai nosūtītā vēstulē norāda, ka Ķemeru sanatorijas kompleksa pārdošana Jūrmalas pilsētas domei bez izsoles ir pretēja tiesību aktu prasībām un kreditoru interesēm.

Advokātu nosūtītajā vēstulē rakstīts, ka šāda rīcība varētu būt ne tikai pretrunā ar Maksātnespējas likumu, bet arī pārkāptu Satversmes 105.pantā noteiktās īpašuma tiesības, jo Ķemeru sanatorijas komplekss faktiski tiktu ekspropriēts bez taisnīgas un atbilstošas kompensācijas tās īpašniekiem. Šajā gadījumā Omāra Saliha Alhamdi mantojuma masas administrators būtu spiests tiesāties, lai nodrošinātu mantinieku tiesību un interešu aizsardzību Latvijā, rakstīts vēstulē.

Kā ziņots, 1.martā Jūrmalas pilsētas tiesa "Ominasis Latvia" pasludināja par maksātnespējīgu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas