Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valsts policija sākusi vairākas pārbaudes par viltus ziņām saistībā ar Covid-19

Valsts policija (VP) kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas regulāri saņem informāciju par viltus ziņām saistībā ar Covid-19 un ir sāktas vairākas pārbaudes, bet neviens kriminālprocess patlaban nav ierosināts, aģentūrai LETA pastāstīja VP pārstāve Elīna Priedīte

Policija saņēmusi daudzus iesniegumus un sūdzības par aizdomīgām ziņām, kas atrodamas interneta vidē. Pārsvarā šīs ziņas ir par brīnumzālēm pret Covid-19, mirušo skaitu Latvijā, kā arī vīrusa ārstēšanas veidiem.

Patlaban neviena no viltus ziņām nav radījusi tādu kaitējumu, kas izraisītu kriminālprocesuālās sekas, taču iepriekš ierosinātās pārbaudes turpinās, norādīja Priedīte.

Policija norāda, ka publicētā informācija nekur nepazūd un tās dēļ var nākties atbildēt likumā noteiktajā kārtībā.

Tāpat policija atgādina, ka zem viltus ziņas var slēpties arī pikšķerēšana - kiberuzbrukuma veids, lai iegūtu personīgo informāciju vai pat piekļūtu internetbanku autorizācijas rīkiem.

Policija aicina iedzīvotājus neizplatīt un nedalīties ar nepārbaudītu saturu, rūpīgi un kritiski izvērtēt, kāda informācija tiek publiskota un patērēta. Ārkārtējās situācijas laikā ir svarīgi izmantot tikai oficiālus un uzticamus informācijas avotus.

Tikmēr Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts pirmdien sociālajā tīklā Twitter ierakstījis, ka saskaņā ar novērojumiem Covid-19 saistītās dezinformācijas apjoms strauji palielinās daudzās valstīs. Viņš paredz, ka tā strauji turpinās pieaugt tuvākajās nedēļās. "Galvenais vektors" ir sociālie tīkli, kā arī lietotnes Whatsapp un Telegram.

Jau ziņots, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Varbūt tās viltus ziņas tikai tāpēc ir radītas, lai pārslogotu policiju? Kas ir pareizāk - ķert pa vienam bacilim... vai - panākt, lai vairums mazgā rokas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas