Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VARAM jaunajā pašvaldību likumā galvaspilsētai sola īpašu regulējumu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) patlaban izstrādā jaunu likuma Par pašvaldībām projektu, kurā būs atsevišķa nodaļa arī par galvaspilsētu, aģentūra LETA noskaidroja VARAM.

Vienlaikus gan VARAM pagaidām nekomentē, ko tieši šis regulējums paredzēs. Pēc ministrijas teiktā, patlaban darbs un diskusijas par jauno likumu notiek ministrijas iekšēji izveidotajā darba grupā.

"Kad diskusijas darba grupā būs beigušās, ministrija sagatavos un iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu. Diskusijas un komentāri par likumprojektu būs iespējami, kad to virzīs izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē, Ministru kabinetā un Saeimā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā," norāda ministrijā.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome lūgusi parlamentam izvērtēt iespēju Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā paredzēt īpašu lomu galvaspilsētai.

Rīgas dome sniegusi savu atzinumu Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma projektam, vēršot uzmanību uz to, ka jau daudzus gadus dome ir centusies Saeimas deputātus pārliecināt, ka ir nepieciešams atsevišķi izdalīt tēmu Galvaspilsēta, vienlaikus ierosinot izvērtēt iespēju likumprojektā izklāstīt galvaspilsētas īpašo lomu Latvijā.

Saskaņā ar likumu Par pašvaldībām galvaspilsēta Rīga papildu likumā noteiktajām funkcijām pastāvīgi veic valsts un pašvaldības dalītās atbildības funkcijas, uzsvēra domē, piebilstot, ka faktiski Rīgas pašvaldība veic papildu funkcijas, kam nav nodrošināts finansējums to kvalitatīvai izpildei.

"Rīgas pilsētas pašvaldība ir valstī lielākais donors Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam, pēdējos četrus gados vidēji ik gadu iemaksājot tajā 89 miljonus eiro. Šāda situācija pastāv, neskatoties uz to, ka galvenā pašvaldību ieņēmumu avota - iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi Rīgas metropoles areālā ir neproporcionāli, jo Rīgas pilsētā strādā un tajā esošo uzņēmumu un institūciju pakalpojumus izmanto ievērojami vairāk cilvēku, nekā ir deklarējušies galvaspilsētā," uzsvērts atzinumā.

Domes ieskatā tas rada lielu Rīgas pilsētā esošās infrastruktūras, tostarp valsts nozīmes infrastruktūras, noslodzi, kas netiek segta no nodokļa ieņēmumiem.

 

Top komentāri

prokurors Vioriks
p
Ar ipasho regulejumu vaig noteikt, ka riga ir nelabveligs ciems. Jurmala ir vienigaa latvijas pilseeta. Tik tos kaugurus jaatdala. Parejais norma
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Jauns regulējums? Vai tiešām deputātus pārbaudīs ar melu detektoru?!
Antirusists
A
Te savilcies tāds skaits krievu civilokupantu, ka bez īpaša regulējuma neiztikt !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas