Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Varēs atlikt deputāta mandāta apstiprināšanu

12.Saeimas pirmajā sēdē 4.novembrī jebkuram deputātam būs tiesības, sniedzot pamatojumu, rosināt atlikt cita deputāta pilnvaru apstiprināšanu, informē Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere, taujāta par teorētiski iespējamiem scenārijiem sēdes norisē.

Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē no sava vidus ievēlēs balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju. Tās locekļi komisijas sēdē pārbaudīs vēlēšanu materiālus un sūdzības par vēlēšanām, ja tādas iesniegtas Centrālajā vēlēšanu komisijā. Komisijai būs jāsagatavo ziņojums Saeimai par deputātu pilnvaru apstiprināšanu. Pēc svinīgā solījuma došanas Saeima balsos par lēmuma projektu, ar kuru tiek apstiprinātas 12.Saeimas deputātu pilnvaras, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Pagaidu Mandātu komisijai ir tiesības rosināt atlikt kāda deputāta pilnvaru apstiprināšanu. Tādā gadījumā komisijai ir jādefinē, kāpēc un uz cik ilgu laiku tas jādara, norādīja Meistere. Arī jebkurš deputāts varēs, sniedzot pamatojumu, rosināt cita deputāta pilnvaru apstiprināšanas atlikšanu. Tādā gadījumā viņam ir jārosina par Mandātu komisijas sagatavoto lēmuma projektu par pilnvaru apstiprināšanu parlamentāriešiem balsot pa daļām, piemēram, par katru deputātu vai kādu konkrētu deputātu atsevišķi.

Esot grūti prognozēt, kādu konkrēti balsojumu deputāts varētu prasīt. Nepieciešamības gadījumā pieci deputāti var lūgt sēdes pārtraukumu, lai sagatavotu attiecīgo lēmuma projektu, skaidroja Juridiskā biroja vadītāja. Ja kādam deputātam būs atlikta pilnvaru apstiprināšana, tad viņš attiecīgajā laikā arī nevarēs atteikties no mandāta, kā arī viņa vietu Saeimā nevarēs ieņemt neviens cits pārstāvis, norādīja Meistere.

Saeimas locekļa pilnvaras iegūst 12.Saeimā ievēlēta persona, ja tā Saeimas sēdē dod šādu svinīgo solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

Katram jaunievēlētajam deputātam solījums būs jāapliecina ar savu parakstu.

Kā ziņots, vairāki deputāti iebilst pret tādu kandidātu kā Solvitas Āboltiņas (Vienotība), Dzintara Zaķa (Vienotība), Jāņa Junkura (Vienotība) deputāta pilnvaru apstiprināšanu un ir pret šo deputātu iekļaušanu 12.Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas