Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Laiks, kad bažījās pasaules augstāko debesskrāpju iemītnieki

Vēsture Dienā: Bailes no augstuma

Ņujorkas Dvīņu torņu bojāeja terora aktā 2001. gada 11. septembrī līdzās citām bēdām radīja gluži saprotamu nervozitāti pasaules augstāko debesskrāpju iemītniekos. Šo nervozitāti fiksēja arī 2001. gada 29. septembra SestDiena rakstā Pēkšņi kļuvis tik neomulīgi.

Vispār jau attieksmē pret dzīvošanu debesskrāpjos cilvēki iedalās divās grupās. Vieni uzskata, ka dzīvošana augstāk par otro stāvu jau ir pretdabiska, jo cilvēks neprot lidot, tātad tādas klizmas gadījumā, kas aizsprosto kāpnes, viņam nav iespēju izglābties. Otrajiem augstums patīk, viņi bailīgajiem tuvāk pie zemes turēties gribētājiem iesaka iztēloties, virs kādas pazemes uguns elles dzīvojam mēs visi (šobrīd to lieku reizi atgādina vulkāna izvirdums Kanāriju salās). Raksta tapšanas brīdī, tātad pirms 20 gadiem, augstākā celtne pasaulē bija citi dvīņu torņi – 452 metrus augstie Petronas dvīņu torņi Malaizijas pilsētā Kualalumpurā. "Rizalokmans Abdula vienmēr ir lepojies ar to, ka strādā Petronas dvīņu torņos, taču pēc teroristu uzbrukuma Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjiem viņš bieži aizdomājas, vai mazpazīstamākā namā tomēr nebūtu drošāk," rakstīja Māris Diņģelis. Viņa raksta varonis Rizalokmans, drošības dienesta darbinieks, labi apzinājās: ja kādi teroristi uzbruktu Malaizijai, šie torņi būtu pirmais mērķis. Tāpēc Malaizijas naftas kompānija Petronas, dvīņu torņu īpašnieks, ēku apakšstāvā jau bija novietojusi rentgena skenerus, lai pārbaudītu ikviena ienācēja somu.

Līdzīgas bažas tobrīd izjuta arī citu pasaules augstāko celtņu iemītnieki un sargi. Ķīnas pilsētas Šanhajas 421 metru augstajā debesskrāpī Jin Mao, tobrīd trešajā augstākajā celtnē pasaulē, cauru diennakti sāka dežurēt patruļdienests, un visiem ēkas īrniekiem tika izsūtīti evakuācijas plāni. "Pirms Ņujorkas traģēdijas cilvēki par drošības jautājumiem domāja mazāk," atzina Jin Mao direktora vietnieks Dins Guņadze.
Savukārt Čikāgas 442 metrus augstajā Sears Tower strādājošie atzina, ka pārāk bieži pieķer sevi, novērojot debesis – ar acīm meklējot lidmašīnas. Viens no darbiniekiem, kura darba vieta atradās Sears Tower 83. stāvā, atzinās, ka tagad rītos, izbraucot uz darbu, viņš sievu un dēlu atvadoties apkampjot daudz ciešāk. 

Protams, teroristu draudi tika gaidīti ne tikai no debesīm, jo bumbas var novietot arī ēku pirmajos stāvos. Līdzās reāliem draudiem, drošības iestāžu atklātiem teroristu plāniem (piemēram, Izraēlas specdienesti tajās dienās aizturēja divus palestīniešus, kas tika turēti aizdomās par plānu novietot bumbas pie 50 un 46 stāvus augstajiem Azrieli torņiem Telavivā) vairākās valstīs nemieru sabiedrībā vairoja viltus trauksmes. Dažas stundas pēc teroristu uzbrukuma Ņujorkas Dvīņu torņiem tūkstošiem cilvēku tika evakuēti no Malaizijas Petronas torņiem, jo kāds bija paziņojis par tajos it kā ievietotu bumbu. Izrādās, tas bijis pirmais drauds kopš šo debesskrāpju nodošanas ekspluatācijā 1996. gadā. Malaizijas avīzes brīdināja, ka torņiem tiešām varētu būt reāls ienaidnieks Afganistānā apmācītu modžahedu kaujinieku grupas veidolā. Šī grupa gan bija vainojama vispirms kristiešu baznīcu spridzināšanā Malaizijā, bet īsteni ticības fanātiķi taču vienmēr ir vienīgie, kas zina, kā pareizi jāpielūdz viņu dievs.

Trīs no desmit pasaules augstākajām celtnēm 2001. gadā atradās Honkongā. Tur dažs labs uz bažām raudzījies apcerīgi. "Kad liktenis būs lēmis mirt, tad tas arī notiks," teica kāds 374 metrus augstā debesskrāpja Central Plaza iemītnieks. Cits šā debesskrāpja darbinieks, Li Jukins, kura darba vieta atradās ēkas 68. stāvā, prātojis, ka tad, ja lidmašīna ietriektos viņa birojā, viņš droši vien pat nemēģinātu glābties: "Esmu taču tik lielā augstumā. Visticamāk, es sadegtu tepat."

Kopš tiem trauksmainajiem laikiem lidmašīnas debesskrāpjos nevienam teroristam vairs tīšām nav izdevies ietriekt, lai gan potenciālo mērķu būtu daudz vairāk. Šobrīd augstākā celtne pasaulē ir 828 metrus augstais debesskrāpis Burj Kalifa Dubaijā (pabeigts 2010. gadā), otra augstākā – Shanghai Tower (632 metri, 2015. gads). Petronas dvīņu torņi (1998. gads) ir vairs tikai 17.–18. vietā, Šanhajas Jin Mao (1999. gads) – trīsdesmitajā... 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas