Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

VIDEO: LLU Veterinārajā klīnikā uzstādīts Baltijā pirmais zemūdens skrejceļš dzīvnieku rehabilitācijai

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārajā klīnikā izveidota Fizioterapijas nodaļa un tajā uzstādīts Latvijā un visā Baltijā pirmais zemūdens skrejceļš dzīvnieku rehabilitācijai, informē LLU Veterinārās klīnikas direktore Linda Kokoreviča.

Paredzams, ka fizioterapija ne tikai uzlabos ortopēdiskās un neiroloģiskās ķirurģijas rezultātus, bet arī būs atspēriena punkts fizikālās medicīnas attīstībai veterinārmedicīnā Latvijā, skaidroja klīnikas direktore.

Jaunajā nodaļā ir izbūvētas telpas, iegādātas un uzstādītas iekārtas dzīvnieku rehabilitācijai, tai skaitā zemūdens skrejceļš un dzīvnieka kāju noslodzes diagnostikas iekārta, kas paredzēta rehabilitācijas dinamikas novērtēšanai, kā arī aprīkojums līdzsvara, koordinācijas un muskuļu spēka uzlabošanas vingrinājumiem.

Fizioterapijas nodaļa izveidota un aprīkota Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansētā projekta LLU mācību infrastruktūras modernizācija īstenošanas gaitā.

"Ūdens terapija ir inovatīva metode veterinārmedicīnā Latvijā, tādēļ projekta realizācija ir sniegusi neatsveramu atbalstu veterinārmedicīnas izglītībai un veterinārā pakalpojuma attīstībai Latvijā," pauda Kokoreviča.

Viņa informēja, ka nodaļā ir uzstādīts arī Baltijā pirmais zemūdens skrejceļš jeb tredmils dzīvnieku hidroterapijai. Lietuvā šādas iekārtas nav, bet Igaunijā tādu plānots iegādāties nākamgad. Jaunais skrejceļš ir aprīkots ar zemūdens masāžu, pretstraumi, regulējamu augstumu un slīpumu. Tas ir paredzēts kustību amplitūdas un izturības palielināšanai, muskuļu stiprināšanai pēc mīksto audu ievainojumiem, lūzumu ķirurģijas, amputācijām, neiroloģiskiem deficītiem, osteoartrīta, muskuļu vājuma, kā arī vecu dzīvnieku aprūpei un ķermeņa svara samazināšanai.

"Lai uzlabotu muskuļu un locītavu funkcijas, hidroterapijā tiek izmantots ūdens. Peldēšanas laikā dzīvnieks izmanto vairākas muskuļu grupas un ir spējīgs izstiept ekstremitātes vairāk, nekā staigājot pa zemi. Tas ļauj uzlabot spēku un izturību muskuļos. Šī tehnika samazina slodzi uz locītavām. Zemūdens skrejceļš nodrošina to pašu efektu, ko vingrojumi uz zemes, bet samazina svaru uz dzīvnieka locītavām. Hidroterapija ir ļoti svarīga dzīvniekiem pēc ķirurģiskām operācijām, it sevišķi pēc krustenisko saišu plīsumiem un citām ortopēdiskām operācijām," skaidroja Veterinārās klīnikas direktore.

"Nodarbību grafiku un intensitāti var noteikt gan ārstējošais veterinārārsts, gan arī fizioterapeits, vislabāk - ja abi speciālisti apspriežas un vienojas par vispiemērotāko variantu konkrētajam pacientam. Pirms hidroterapijas tiek ievākta anamnēze (informācija par suņa slimības vēsturi), kā arī pārbaudīts suņa vispārējais veselības stāvoklis. Tiek pārbaudīta suņa āda un ausis (vai nav iekaisumu), vai uz ķermeņa nav kādas vaļējas brūces. Tiek veikta sirdsdarbības un elpošanas ritma pārbaude. Pirms pašas procedūras suni nevajadzētu barot, tāpat jāpārliecinās, vai suns pirms tam ir nokārtojies," skaidroja Kokoreviča.

Uz procedūru nevarot vest suni, kuram ir vaļējas, inficētas vai sulojošas brūces, kā arī nesadzijuši ķirurģiski griezumi bez ūdensnecaurlaidīgiem plāksteriem, vemšana vai caureja, paaugstināta ķermeņa temperatūra, sistēmiskas saslimšanas, piemēram, smagas sirds, aknu, nieru un citas slimības, nekontrolētas epilepsijas lēkmes, audzētavu klepus.

"Nodarbības ilgums atkarīgs no vairākiem faktoriem - pirmkārt, jau no suņa vecuma, veselības stāvokļa, uzstādītās diagnozes un, otrkārt - no suņa patikas pret ūdeni. Ir suņi, kuriem uzturēties ūdenī nepatīk. Tāpat jāņem vērā tas, ka skrejceļam piemīt neliels troksnis un vibrācijas, kas var dzīvnieku izbiedēt. Taču visā visumā - sunim, kas ir pietiekami socializēts, ir peldējies gan atklātās ūdenstilpēs, gan mazgāts vannā, lielām problēmām nevajadzētu rasties," klāstīja Kokoreviča.

Kā ziņots, LLU vairākus gadus īsteno Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansētu projektu "LLU mācību infrastruktūras modernizācija", kurā paredzēts uzlabot LLU augstākās izglītības programmu kvalitāti un pieejamību visām sabiedrības grupām, modernizējot infrastruktūru un nodrošinot studiju procesu ar mūsdienu prasībām atbilstošām iekārtām un aprīkojumu.

Kopējais projekta finansējums ir 12 691 113 lati (18 057 930 eiro), tai skaitā 909 954 lati (1 294 755 eiro) ir valsts budžeta finansējums un 10 787 444 lati (15 349 237 eiro) - ERAF līdzfinansējums, bet 993 715 lati (1 413 937 eiro) - LLU līdzfinansējums.

2012.gada 2.novembrī Jelgavā pēc sešus mēnešus ilgas būvniecības tiks atklāta renovētā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) veterinārā references klīnika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas