Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vitenbergs: Starp nodarbinātajiem pret Covid-19 vakcinēti 76%

Starp visiem Latvijā nodarbinātajiem cilvēkiem pret Covid-19 ir vakcinēti 76%, aģentūrai LETA pēc ceturtdien notikušās Tautsaimniecības padomes ārkārtas sēdes pavēstīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Tautsaimniecības padomes ārkārtas sēdi ekonomikas ministrs bija sasaucis, lai ar uzņēmējiem un lielākajām uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām pārrunātu uzņēmumu darbību ārkārtējās situācijas laikā, darbinieku vakcinācijas un testēšanas norisi uzņēmumos, kā arī nepieciešamos pasākumus, lai veicinātu nodarbināto vakcināciju pret Covid-19.

Vitenbergs norāda, ka uzņēmumi un viņu darbinieki dara visu, lai sabiedrība ātrāk atgrieztos normālā dzīvē. 

Sanāksmes laikā Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji iepazīstinājuši uzņēmējus ar jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotajiem datiem par vakcinācijas pret Covid-19 norisi dažādās tautsaimniecības nozarēs, profesiju grupās, kā arī reģionālajā griezumā. Pašlaik zem vakcinācijas aptvere ir apstrādes rūpniecībā, kas ir būtisks risks Latvijas ekonomikas tālākai izaugsmei, jo var veidoties situācija, ka plašas saslimstības gadījumos uz laiku tiek apturēta eksportējošu uzņēmumu darbība.

Uzņēmēji aicināja izvērtēt iespēju paplašināt uzņēmumos uz vietas veiktas testēšanas iespējamību. Atslogojot laboratoriju noslodzi, uzņēmumu organizācijas aicina ļaut plašāk uzņēmumos veikt Covid-19 paštestus, kas būtu efektīvs preventīvs līdzeklis pastāvīgai situācijas monitorēšanai un kontrolei. Un tikai gadījumos, ja paštests ir pozitīvs, darbinieks tiktu nosūtīts uz laboratoriju padziļinātai izmeklēšanai.

Jau vēstīts, ka līdz 15.novembrim darbinieki, kuriem darba pienākumu veikšanai nepieciešams, bet vēl nav iegūts vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, savus darba pienākumus var veikt ar laboratoriski veiktu negatīvu PĶR testu, laboratoriski veiktu ātrā SARS-CoV-2 antigēna testu, vai tikai teritorijās, kur nav pieejami pakalpojumi testēšanas sertifikātu saņemšanai, ar darba devēja veiktu negatīvu SARS-CoV-2 antigēna testu.

Prasība pēc testēšanas sertifikātiem tiek attiecināta uz darbiniekiem, kuri strādā paaugstināta riska apstākļos - kontaktā ar klientiem vai lielu skaitu cilvēku vau citiem darbiniekiem, kā arī pastāv citi paaugstināti inficēšanās vai inficēšanas riski. Testēšanas sertifikāta iegūšanai ir derīgs ne agrāk kā pirms 72 stundām veikts Covid-19 ātrā antigēna testa rezultāts.

Savukārt, no šā gada 15.decembra vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam jābūt visiem darbiniekiem, tostarp brīvprātīgajiem un personām ar ārpakalpojuma līgumiem, kuri veic darba pienākumus klātienē.

LETA jau ziņoja, ka Latvijā zemākā vakcinācijas pret Covid-19 aptvere novērojama lauksaimniecības un mežsaimniecības, kā arī būvniecības nozarēs, kur, attiecīgi, vakcinācijas pilnu kursu līdz 20.oktobrim bija veikuši 34% un 49% strādājošo, liecina EM publiskotā informācija. Tikmēr lielākais pret Covid-19 vakcinēto īpatsvars ir veselības un sociālās aprūpes sektorā, kur vakcinēti 87% no nozarē strādājošajiem.

Profesiju griezumā zemākie vakcinācijas rādītāji līdz 20.oktobrim uzrādīti starp materiālo vērtību un transporta darbības uzskaites darbiniekiem - 70%, starp rūpniecības un citiem strādniekiem - 66%, bet vismazāk vakcinēto ir starp smago kravas automobiļu un autobusu vadītājiem - vien 50%.

Tautsaimniecības padome ir EM, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas izveidota konsultatīva institūcija. Tās darbības mērķis ir sekmēt uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides politikas veidošanu un īstenošanu Latvijā, kā arī veicināt ilgtspējīgas tautsaimniecības attīstības principu ieviešanu valstī un sekmēt tās procesu un sabiedrības līdzdalību tajā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas