Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

VM: Oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāte atbilst prasībām

Augustā veiktajās peldūdens kvalitātes pārbaudēs ūdens paraugos mikrobioloģiskais piesārņojums nav konstatēts. 51 oficiālajā peldvietā peldūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts, portālu Diena.lv informēja Veselības ministrijas pārstāve Dace Vīksna.

Inspekcija aicina iedzīvotājus īpaši izvērtēt peldvietas izvēli un tās ūdens kvalitāti, ja neizmantojat oficiālās peldvietas. Pirms peldēšanās jānovērtē, vai tuvumā neatrodas objekti, kas var ietekmēt peldūdens kvalitāti, piemēram, celtniecības objekti, notekūdens caurules, kanalizācijas akas, ganības, kā arī intensīvi apsaimniekotas vai apdzīvotas vietas un rūpnīcas). Pirms peldēšanās izvēlētā ūdenstilpē īpaša uzmanība jāpievērš šādiem aspektiem: netipiska ūdens krāsa un smarža; virsmas aktīvās vielas (noturīgas putas); peldoši un citi atkritumi ūdenī; naftas produkti; zilaļģu masveida savairošanās.

Speciālisti vērš iedzīvotāju uzmanību, ka karstā laikā pastāv zilaļģu savairošanās risks. Šobrīd oficiālajās peldvietās zilaļģu klātbūtne nav konstatēta. Saskaņā ar pašvaldības un atsevišķu iedzīvotāju sniegto informāciju, zilaļģu savairošanās risks pastāv Daugavas piekrastē Salaspils novadā, kur iedzīvotāji izmanto neoficiālās peldēšanās vietas. Informācija reģionālajā presē liecina, ka zilaļģu masveida savairošanās jau novērota Ungura un Auciema ezeros Pārgaujas novadā, kur nav oficiālo peldvietu. Iepriekšējos gados regulāra zilaļģu "ziedēšana" bija novērota arī vairākos Latgales ezeros, kur šobrīd nav oficiālu peldvietu.

Toksisko zilaļģu savairošanās ir viena no lielākajām stāvošo ūdeņu (ezeru, dīķu) problēmām karstā vasarā. Tomēr zilaļģes masveidā var parādīties arī lielo upju līčos, kur nav straumes. Ūdens tādos gadījumos kļūst duļķains, un nereti tā virsmu klāj netīri zili zaļa plēve. Zilaļģēm atmirstot, ūdenī var tikt izdalīti toksīni, kas peldētājiem var radīt dažādas ādas un gļotādu alerģiskās reakcijas un iekaisumu. Ja tiek novērotas minētās pazīmes, Veselības ministrija aicina iedzīvotājus šādā ūdenī nepeldēties un īpaši parūpēties, lai šādā ūdenī nepeldas bērni. "Tāpat nedrīkst pieļaut, ka mājdzīvnieki dzer ūdeni, kuros masveidā savairojušās zilaļģes - dzīvnieki ar ūdenī esošajiem toksīniem var saindēties un pat aiziet bojā!" teikts ministrijas paziņojumā.

Inspekcija aicina iedzīvotājus iesaistīties peldūdens monitoringa veikšanā, vizuāli novērojot peldvietas. Ja rodas aizdomas par ūdens kvalitāti, informēt par to Inspekciju un aizpildīt anketu, kas atrodama mājaslapas www.vi.gov.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas