Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

VVD: Latvijā nešķiroto un apglabāto atkritumu īpatsvars joprojām ir liels

Pēc pārbaužu veikšanas visos Latvijas atkritumu poligonos Valsts vides dienests (VVD) secinājis, ka nešķiroto un apglabāto atkritumu īpatsvars joprojām ir liels, informēja VVD Sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

VVD, lai izvērtētu Latvijā esošo atkritumu poligonu darbības atbilstību vides prasībām un īstenotu vienotu pieeju atļauju kontrolē visās VVD reģionālajās vides pārvaldēs, pērn veicis pārbaudes visos desmit cieto sadzīves atkritumu poligonos. Kā liecina pārbaužu rezultāti, joprojām apglabāto atkritumu īpatsvars pret poligonā pieņemtajiem atkritumiem saglabājās būtiskā apjomā, proti, 47,3%, informē Jalinska.

Tostarp poligonos nonāk un tiek apglabāts ievērojams daudzums iepakojuma materiāla, kas būtu derīgs otrreizējai pārstrādei. 2022.gadā poligonos apglabāti 2,27% iepakojuma materiāla no kopējā apglabāto atkritumu apjoma. Vienlaikus Eiropas Savienība ir noteikusi, ka 2035.gadā apglabāt drīkstēs tikai 10% no sadzīvē radītajiem atkritumiem, ko Latvija ir izvirzījusi kā vienu no sasniedzamajiem mērķiem Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānā 2021.- 2028.gadam.

Šī gada 6.jūnijā, VVD tikās ar Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociāciju (LASUA) un tikšanās laikā LASUA biedri tika iepazīstināti ar VVD cieto sadzīves atkritumu poligonu pārbaužu rezultātiem 2023.gadā un turpmāk plānotajām rīcībām, kā arī tika apspriestas iespējamās normatīvo aktu izmaiņas attiecībā uz tehniskā komposta sagatavošanas prasībām poligonā.

Kā norāda Jalinska, VVD šādas pārbaudes poligonos veica pirmo reizi un attiecīgi to veikšanas mērķis bija konstatēt esošo situāciju, izmantojot vienotu pieeju pārbaužu veikšanā. Vienlaikus pārbaužu rezultāti tiks izmantoti turpmāko sarunu vešanā ar operatoriem, lai nodrošinātu efektīvu un vides prasībām atbilstošu poligonu darbību.

Pēc veiktajām pārbaudēm identificēti vairāki problēmjautājumi poligonu darbībā saistībā ar tehniskā komposta izmantošanu, infiltrāta apsaimniekošanu, virszemes un pazemes ūdeņu monitoringu, datu kvalitāti.

Lai tos risinātu, VVD sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju ir nodefinējusi turpmākos darbības virzienus un ieteikumus, kā arī priekšlikumus izmaiņām normatīvajos aktos.

VVD, sākot ar jūniju, trīs mēnešu laikposmā organizēs tikšanos ar visiem poligoniem un atbildīgajām institūcijām (pašvaldībām), prezentējot 2023.gada poligonu pārbaužu rezultātus, veicinot diskusiju ar reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centriem, lai nodrošinātu esošās situācijas uzlabošanos un valsts noteikto atkritumu apsaimniekošanas mērķu sasniegšanu, informē VVD pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas