Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Žurnālistikas eksperiments: Ārsta nosūtījums galda atvilktnē

Ar vēzi nejoko. Ar visdziļāko atbildību Diena nolēma noskaidrot, cik atvērta Latvijas medicīnas sistēma ir, lai jau laikus konstatētu vēzi. Īpaši, ņemot vērā periodiskās kampaņas, kas neviļus liek domāt, ka agrīna, piemēram, krūts vēža, konstatēšana ir viena no prioritātēm medicīnā un būtībā pašas sievietes ir tās, kas nav laikus reaģējušas uz izmaiņām un ir bijušas slinkas, lai pieteiktos izmeklējumiem.

No nulles mēs nesāksim. Mums ir konkrēta ģimenes ārsta nosūtījums uz mamologa ķirurga konsultāciju, jo iepriekš it kā ir konstatētas indikācijas. Proti, tagad ir jāsaprot, vai audzējs krūtī ir ļaundabīgs vai labdabīgs, ko darīt tālāk. Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centrā ķirurga mamologa konsultācija ar ģimenes ārsta nosūtījumu maksājot 4,27 eiro. Var tikt arī bez ārsta nosūtījuma, taču tad ir jāmaksā 28,46 eiro. Tomēr šis piedāvājums patiesībā ir tikai skaista dekorācija mājaslapā. "Nē, mēs diemžēl jūs nevaram pieņemt, jo mums ir kvotu pārtēriņš," atbild reģistratūrā. Prasu, ko tas nozīmē. "Mēs esam jau iekāpuši nākamā gada kvotās," paskaidro slimnīcas darbiniece. Uz jautājumu, vai nevar pierakstīties vismaz uz nākamā gada janvāri, kad it kā sākas jaunā kvotu sezona, viņa atbild noliedzoši. Janvārī tad arī jāzvana. Krūts slimību centra darbiniece aicina sazvanīties ar Onkoloģijas centru.Sākumā liekas, ka šeit veiksies labāk. Ļoti laipna jaunas meitenes balss jautā, vai konsultācija pie mamologa ķirurga ir pirmreizēja. Saņēmusi apstiprinošu atbildi, viņa norāda citu tālruņa numuru. Uz jautājumu, kāpēc nevar pierakstīties reģistratūrā, viņa teic, ka tāda esot slimnīcas sistēma. Zvanot uz norādīto numuru, klausuli paceļ sieviete ar ne tik laipnu balsi. Izrādās, viņa ir sekretāre un nesaprot, kāpēc zvanu uz šo numuru. Sieviete nosauc to pašu reģistratūras tālruni, uz kuru zvanīju jau sākumā. Pierakstīties tā arī neizdodas.Tādas pašas sekmes ir, zvanot uz Veselības centru 4 (VC4), kur tas ir tikai maksas pakalpojums.Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide par notikušo skumji rausta plecus. Tādas situācijas piedzīvo ne tikai pacienti, kas vēlas pieteikties uz konsultāciju pie mamologa. Būtībā runa esot teju par visiem pierakstiem uz konsultācijām vai ultraskaņas, fibrogastroskopijas, datortomogrāfijas un daudziem citiem izmeklējumiem. Bieži kvotas ir beigušās jau pēc pirmajiem trim četriem gada mēnešiem. Veide arī atklāj, ka tik daudz sūdzību par rindām kā šogad viņa sen nav saņēmusi.Lai veselības iestādes spētu nodrošināt valsts apmaksātos pakalpojumus, līgumus ar tām slēdz Veselības ministrijas pakļautībā esošais Nacionālais veselības dienests (NVD). Tā speciāliste Māra Āboliņa Dienai skaidro, ka līgumā katru gadu tiek norādīts sniedzamo pakalpojumu apjoms dažādās pakalpojumu programmās. Viņa klāsta, ka tas tiek noteikts, ņemot vērā pieejamo finansējumu, pakalpojuma pieprasījumu un dažādus citus faktorus."Ārstniecības iestādes uzdevums ir sadalīt šo pakalpojumu apjomu un vienmērīgi sniegt visa gada garumā. Ārstniecības iestādes saņem finansējumu katru mēnesi, kas sastāda aptuveni 1/12 daļu no gada finansējuma. Līdz ar to nevar būt, ka iestādēs viss gada finansējums ir jau iztērēts," stāsta Āboliņa.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 28.augusta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas