Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Zvaigzne ABC iesūdzējusi tiesā Izglītības ministriju

Izdevniecības Zvaigzne ABC un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) publiskā «laipnību» apmaiņa par savstarpējo saspīlējumu liecināja jau vasaras sākumā. Taču vakardien no abām pusēm gaismā nākusī informācija liecina par augstākiem toņiem.

Proti, izglītības ministrs Roberts Ķīlis lūdzis Konkurences padomi (KP) pārbaudīt un novērst iespējamo dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, jo IZM veiktais mācību līdzekļu iegādes apkopojums uzrāda lielu izdevniecībasZvaigzne ABC īpatsvaru. Apgāda valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka to dēvē par viņu nomelnošanas kampaņu un cita starpā piebilst, ka Zvaigzne ABC jau jūlijā vērsusies administratīvajā tiesā pret IZM par neatbildēšanu uz tās iesniegumiem.

Konflikts starp IZM un izdevniecību sākās jūnijā, pēc tam, kad Zvaigzne ABC pamanīja kādu R. Ķīļa un apgāda Lielvārdsvaldes priekšsēdētāja Aivara Gribusta saraksti sociālajā tīklā Twitter, kur abi apspriedās par digitālajiem mācību līdzekļiem. Zvaigzne ABC uz to reaģēja ar aizdomām par aizmugurisku vienošanos toreiz vēl gaidāmajā mācību līdzekļu digitalizācijas konkursā, kas noslēdzās jūlija beigās. Neilgi pēc tam izglītības un zinātnes ministrs atbildīgajam IZM departamentam uzdeva veikt pārbaudi par iespējamo dominējošo stāvokli mācību materiālu izdevēju tirgū. R. Ķīlis toreiz uzsvēra, ka tā nav atbilde uz Zvaigzne ABC izteikumiem, bet gan situācijas izpēte pirms mācību līdzekļu digitalizācijas konkursa.

Aptuveni divus mēnešus vēlāk pētījums ir pabeigts. IZM pauž, ka tajā apvaicāts aptuveni 500 skolu, bet lielā informācijas apjoma dēļ nejaušā atlases veidā analizēta no 81 mācību iestādes saņemtā informācija. Secināts, ka 37% no pēdējo astoņu gadu laikā Valsts izglītības satura centra (VISC) apstiprinātajām mācību grāmatām sastādījusiZvaigzne ABC, tai seko RaKa ar 13% un Lielvārds - ar 10%. Savukārt pēdējo piecu gadu laikā skolu iepirkto grāmatu proporcija ir šāda: Zvaigzne ABC - 53%, Lielvārds - 17% un RaKa - 13%. Kamēr KP izvērtēs IZM iesniegto informāciju, R. Ķīlis no plašākiem komentāriem atturēsies.

«Es šo pētījumu ne tikai apšaubu, bet arī uzskatu, ka tā informācija ir mērķtiecīgi izkropļota,» Dienai pauž V. Kilbloka. Tāpat viņa atklāj, ka 6. jūlijā Zvaigzne ABC ir vērsusies administratīvajā tiesā, jo IZM nav atbildējusi uz oficiālo iesniegumu, kurā tā lūgusi ministriju sarīkot tikšanos ar izdevējiem, lai kliedētu aizdomas par īpašu attieksmi pret atsevišķiem apgādiem mācību līdzekļu digitalizācijas jautājumā. Tiesa, Valsts izglītības attīstības aģentūras rīkotais konkurss par mācību līdzekļu digitalizāciju bija paredzēts skolām un biedrībām, nevis uzņēmējiem.

VISC pārstāve Kristīne Ilgaža lielo Zvaigznes ABC īpatsvaru apstiprināto mācību līdzekļu vidū skaidro ar izdevniecības aktivitāti. «Mēs apstiprinām jebkuru iesniegto komplektu, ja tas atbilst kritērijiem. Zvaigzne ABC vēsturiski ir bijis lielākais izdevējs, kam arī ir atbilstoši iekšējie resursi,» viņa pauž.

Līdzīgi atbild arī skolu direktori. «Mēs izvēlamies grāmatu pēc satura, nevis pēc tā, kas ir izdevējs,» saka Juglas vidusskolas direktore Aija Melle. Babītes vidusskolas direktore, kuras vadītajā skolā skolēniem tiek nodrošinātas pilnībā visas grāmatas, stāsta, ka šāda situācija ir Zvaigznes ABC plašā sortimenta dēļ.

KP ministrijas apkopoto informāciju sola izvērtēt «bez kavēšanās». 2007. gadā KP jau atzina izdevniecības Zvaigzne ABC dominējošo stāvokli, kā arī konstatēja pārkāpumus uzņēmuma darbībā, kas toreiz tika novērsti.

KP pārstāve Inita Kabanova skaidro, ka dominējošais stāvoklis «pats par sevi» nav slikts, bet bīstama ir šī stāvokļa izmantošana. Vai Zvaigze ABC to izmanto, KP pārbaudīs tuvākajā laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas