Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

ASV Senāts pieņem likumprojektu, kas var izraisīt tirdzniecības karu ar Ķīnu

ASV Kongresa augšpalāta Senāts otrdien pieņēma likumprojektu, kas ļauj noteikt papildu ievedmuitu precēm no valstīm, kuras mākslīgi pazemina savas valūtas kursu, lai gan Ķīna kritizējusi šo likumprojektu kā "laika bumbu", kas var izraisīt tirdzniecības karu starp abām valstīm.

Likumprojektu atbalstīja 63 senatori - gan demokrāti, gan republikāņi, bet 35 balsoja pret. Balsojums par šo likumprojektu vēl tiks rīkots Kongresa apakšpalātā Pārstāvju palātā, kuru vada republikāņi.

Likumprojekts pilnvaro ASV Tirdzniecības ministriju konstatēt gadījumus, kad ārvalstu kompānijas gūst labumu no pazemināta valūtas kursa, un noteikt papildu ievedmuitu šo kompāniju precēm.

ASV politiķi jau daudzus gadus apsūdz Ķīnu juaņas kursa pazemināšanā pret ASV dolāru, šādi radot priekšrocības Ķīnas ražojumiem par sliktu ASV precēm, palielinot ASV tirdzniecības deficītu un veicinot bezdarbu ASV. ASV Finanšu ministrija vēl oficiāli nav atzinusi Ķīnu par valsti, kas manipulē ar savas valūtas kursu.

Arī ASV prezidents Baraks Obama pirms dažām dienām paziņoja, ka Ķīna manipulē ar starptautisko tirdzniecību, mākslīgi pazeminot juaņas kursu. "Ķīna ļoti agresīvi spēlējas ar tirdzniecības sistēmu savās interesēs un pretēji citu valstu, konkrēti ASV, interesēm. Viens no piemēriem ir valūtas kursa manipulācijas," sacīja Obama.

Obama tomēr atturējās tieši atbalstīt minēto likumprojektu un sacīja, ka visiem ASV īstenotajiem pasākumiem ir jāatbilst Pasaules tirdzniecības organizācijas (WTO) noteikumiem.

Vairāku Ķīnas resoru pārstāvji iepriekš paziņoja, ka šāda likuma pieņemšana izraisītu tirdzniecības karu starp Ķīnu un ASV. Līdzīgu viedokli ir paudis arī ASV Pārstāvju palātas spīkers republikānis Džons Bēners.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits