Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Baidenam ļauj sākt varas pārejas procesu

ASV sperts vēl viens solis tuvāk jaunās administrācijas izveidei pēc tam, kad valdības aģentūra General Services Administration (GSA), kas atbild par prezidenta varas pārejas procesa nodrošināšanu, atzinusi, ka Džo Baidens uzskatāms par "acīmredzamo uzvarētāju" ASV prezidenta vēlēšanās, vēsta BBC. Pašreizējais prezidents Donalds Tramps Twitter paziņojis, ka joprojām neatzīst sakāvi vēlēšanās, taču valsts interesēs mudina GSA un savu komandu darīt to, ko paredz varas pārejas protokols.

GSA vadītāja Emilija Mērfija, kuru amatā iecēla Tramps un kura saņēmusi plašu kritiku par vilcināšanos paziņot par varas pārejas procesa sākšanu, vēstulē Baidenu informējusi, ka ļauj viņam izmantot 6,3 miljonu ASV dolāru budžetu, kas paredzēts jaunievēlētā prezidenta administrācijas darba uzsākšanai. Baidena mājaslapai internetā piešķirts valdības domēns Buildbackbetter.gov. Pēc GSA vēstules publiskošanas ASV aizsardzības resors – Pentagons – paziņojis, ka "sniegs atbalstu Baidena komandai... profesionālā, secīgā un efektīvā veidā atbilstoši tam, ko sabiedrība sagaida no Aizsardzības departamenta un sekojot nacionālās drošības interesēm".
 

Skaidro vilcināšanos

Mērfija paziņojumā par lēmumu nosūtīt vēstuli Baidenam to motivējusi ar "jaunāko attīstību vēlēšanu rezultātu juridiskās apstrīdēšanas un apstiprināšanas gaitā". Viņa arī apgalvojusi, ka nav bijusi pakļauta Baltā nama spiedienam par vēstules nosūtīšanas Baidenam laiku. "Lai būtu skaidrs, es nesaņēmu nekādas norādes novilcināt manu lēmumu," vēstulē Baidenam rakstīja Mērfija. "Es gan saņēmu draudus internetā, telefonā, elektroniskajā pastā, kas bija vērsti uz manu drošību, manu ģimeni, maniem darbiniekiem un pat maniem mājdzīvniekiem, lai panāktu, ka es pieņemu lēmumu priekšlaicīgi. Pat saskaroties ar tūkstošiem draudu, es saglabāju uzticību likuma ievērošanai."

Viņas vēstule sekoja Baidena uzvaras oficiālai apstiprināšanai Mičiganas štatā, kas uzskatāma par vēl vienu triecienu Trampa cerībām. Tvītā par rekomendāciju ievērot varas pārejas protokolu Tramps gan raksta, ka turpinās stingru cīņu [cenšoties pierādīt vēlēšanu procesa pārkāpumus] un tic, ka gūs virsroku.


Aicina pat republikāņi

Pirms tam pat republikāņu politiķi sāka aicināt Trampu nodrošināt varas pārejas procesu. Pirmdien republikāņu senators Lamārs Aleksanders aicināja Trampu likt valsts intereses pirmajā vietā un palīdzēt Baidenam pārņemt varu. "Kad dzīvo sabiedrisku dzīvi, cilvēki atceras to, ko darīji pēdējo," paziņojumā rakstīja Aleksanders. Senators Bils Kesidijs atzīmēja, ka Trampa juristi nav spējuši nākt klajā ar pierādījumiem par masveida krāpšanu, kas pēc viņu apgalvojumiem "nozaga vēlēšanu rezultātu". Senators Robs Portmens aicināja ļaut Baidenam saņemt slepenās informācijas brīfingus par nacionālo drošību un piekļuvi informācijai par valdības plāniem koronavīrusa vakcīnu izplatīšanai. Vairāk nekā 160 ASV biznesa līderu atklātā vēstulē aicināja Mērfiju nekavējoties atzīt Baidena ievēlēšanu. "Resursu nepiešķiršana un vitālas informācijas nesniegšana nākamajai administrācijai pakļauj riskam sabiedrības veselību un drošību Amerikā," vēstulē teikto citē CNN.

Baidena komanda paziņojumā atzīmēja, ka GSA vadītājas lēmums ir nepieciešamais solis, lai "varētu sākt risināt problēmas, ar ko saskaras mūsu valsts", un censtos iegūt kontroli pār pandēmiju un atjaunot ekonomikas darbību. Šonedēļ Baidens jau sācis paziņot kandidātus nākamās valdības locekļu amatiem, kurus vēl būs jāapstiprina Senātā. 

Paredzams, ka Baidena uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās oficiāli apstiprinās ASV Elektoru kolēģija 14. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits