Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Demokrātu partija iegūst kontroli pār Senātu

Ārvalstu līderi kritizējuši Donalda Trampa atbalstītāju sarīkotos grautiņus un nosodījuši prezidentu par mudināšanu uz tiem.

Neskatoties uz pašreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju ielaušanos Kapitolija ēkā un saujas Republikāņu partijas politiķu iebildumiem, demokrāts Džo Baidens ceturtdien pārvarēja pēdējo formalitāti, kas viņu šķīra no kļūšanas par 46. ASV prezidentu.

Papildu gandarījumu Demokrātu partijai šonedēļ sagādāja divu senatoru uzvara vēlēšanās Džordžijas štatā. Tādējādi tuvākos pāris gadus demokrāti kontrolēs faktiski visu ASV federālā līmeņa politiku.

Nosoda Trampu

Aizvadītajā nedēļas nogalē divpadsmit Republikāņu partijas senatori ar ilglaicīgo D. Trampa atbalstītāju Tedu Krusu priekšgalā paziņoja, ka trešdien neatbalstīs elektoru kolēģijas balsojumu apstiprināšanu. Vienlaikus pats prezidents, uzkurinot atbalstītājus, turpināja apgalvot, ka "vēlēšanas tika nozagtas". Tas trešdien rezultējās ar prezidenta atbalstītāju mītiņu, pēc kura, kā ziņo CNN, simtiem demonstrantu ielauzās ASV Kapitolija ēkā, lai izjauktu balsu apstiprināšanu. Tas arī izdevās – politiķi tika evakuēti, un balsošana – pārtraukta.

Pilsētā tika izsludināta komandantstunda, un pēc vairākām stundām visi nemiernieki tika padzīti no telpām. Viceprezidents Maiks Penss vietnē Twitter rakstīja: "Mierīgs protests ir katra amerikāņa tiesības, bet šis uzbrukums mūsu Kapitolijam netiks paciests, un iesaistītie tiks tiesāti pēc pilnas likuma bardzības." Tumšādaino tiesību aktīvisti, kā ziņo The Washington Post, norādījuši uz "divkosību" apsardzes dienestu darbā, jo laikā, kad galvaspilsētā notika ar rasu jautājumiem saistītie protesti, ASV federālās valdības ēkas apsargāja simtiem grautiņu apspiešanas ekipējumā tērptu drošībnieku, savukārt D. Trampa atbalstītāji faktiski tika "ielaisti Kapitolijā". CNN raksta, ka gan Republikāņu, gan Demokrātu partijas līderi trešdien apsprieda iespēju izmantot konstitūcijas 25. labojumu un atstādināt D. Trampu no amata par nemieru izraisīšanu, kuru rezultātā bojā gājuši četri cilvēki.

Trešdienas notikumi izraisījuši viļņošanos arī ārvalstīs. "Šaubas par vēlēšanu iznākumu tika uzkurinātas, un tika radīta atmosfēra, kas padarīja iespējamus pagājušās nakts notikumus," ceturtdien D. Trampa rīcību kritizēja Vācijas kanclere Angela Merkele. Britu premjers Boriss Džonsons notikušo raksturoja kā "apkaunojošu ainu". Līdzīgus viedokļus pauda arī Spānijas, Francijas, Zviedrijas un citu valstu līderi. Savukārt Ķīnas valdība centās ASV notikumus salīdzināt ar demokrātijas protestiem Honkongā. 

Kontrolēs Senātu

Tomēr, par spīti nemieriem, pēc pārtraukuma un protestētāju padzīšanas abu palātu politiķi ceturtdien turpināja darbu, un pēc salīdzinoši neilgām debatēm tika apstiprināti elektoru kolēģijas balsojumi. "Lai gan es pilnīgi nepiekrītu vēlēšanu iznākumam un mans viedoklis ir balstīts uz faktiem, 20. janvārī varas nodošana būs mierīga," sacīts D. Trampa paziņojumā, kuru viņš izplatīja neilgi pēc tam, kad Kongress oficiāli apstiprināja Dž. Baidena un viņa viceprezidentes Kamalas Herisas uzvaru vēlēšanās. Politiķi amata pienākumus sāks pildīt pēc zvēresta 20. janvārī.

Mediji min, ka D. Trampa atbalstītājus trešdien papildus uzkurināja fakts, ka Džordžijas štata senatoru vēlēšanās uzvaru guva divi Demokrātu partijas politiķi Rafaels Vornaks un Džons Osofs. Pateicoties tam, demokrātiem Senātā būs nodrošinātas 50 vietas no simt, bet ASV likumi nosaka, ka strīda gadījumā neizšķirtus balsojumus izšķirs viceprezidente – demokrāte Kamala Herisa. "Pirmo reizi sešu gadu laikā demokrāti kontrolēs Senāta vairākumu. Tas būs ļoti labi amerikāņiem," sacījis Čaks Šūmers, kurš kļūs par Senāta vairākuma līderi.

The New York Times raksta, ka virkne republikāņu Senāta zaudējumā vaino prezidentu un viņa nespēju tikt pāri savam zaudējumam. Proti, aizvadītajās nedēļās D. Tramps, lai gan centās mudināt Džordžijas štata iedzīvotājus atdot savas balsis par republikāņiem, nemitīgi atkārtoja, ka štata vēlēšanu sistēma ir slikta un "vēlēšanas tiks nozagtas". Tādējādi, kā min analītiķi, viņš samazinājis republikāņu vēlmi balsot. Gabriels Stērlings, kurš strādājis pie citu prezidentu kampaņām, sacījis, ka partijā "ir pilsoņkarš, kas bija jāatrisina, lai uzvarētu šādā sīvā cīņā". D. Tramps arī kritizēja Džordžijas štata partijas biedrus, kuri, kā uzskata prezidents, pieļāvuši viņa "uzvaras nozagšanu". 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits