Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Europol: Baltijas valstīs joprojām pastāv riski Krievijas naudas atmazgāšanai

Baltijas valstīs joprojām pastāv riski Krievijas naudas atmazgāšanai, paziņoja Eiropas policijas aģentūras Europol amatpersona Pedru Felisiu, kas Eiropas Savienības (ES) policijas aģentūrā atbild par cīņu pret naudas atmazgāšanu.

Viņš sacīja, ka "milzīgas noziedzīgas naudas plūsmas" Eiropā galvenokārt ienāk no Krievijas un Ķīnas. "No Krievijas ekonomikas nāk miljardiem noziedzīgas naudas," uzsvēra Felisiu, brīdinot, ka var atkārtoties skandāli ar nelegālas izcelsmes naudu no Krievijas Baltijas valstu bankās.

Viņš piebilda, ka problēmu pastiprina "nulles sadarbība no Krievijas puses".

Lai gan situācija ir uzlabojusies, Felisiu norādīja, ka joprojām pastāv trūkumi, jo īpaši Baltijas valstīs. "Dažas bankas Baltijas valstīs ir ļoti neaizsargātas pret naudas atmazgāšanas darbībām, jo īpaši Krievijas izcelsmes. Uzlabojumi ir, bet situācija ne tuvu nav atrisināta," atzina Europol pārstāvis.

Viņš paskaidroja, ka netīrā nauda beigu beigās tiek investēta citviet, lai gan Baltijas valstis ir "frontes līnija" naudas atmazgāšanai. "Investīcijas nekustamajā īpašumā ir viens no galvenajiem beigu risinājumiem," sacīja Felisiu, norādot uz Londonu un Romu.

Tiek uzskatīts, ka nelegālā nauda no Krievijas ir galvenais iemesls naudas atmazgāšanas skandāliem Dānijas bankas Danske Bank Igaunijas filiālē un Zviedrijas bankā Swedbank.

Investīciju kompānijas Hermitage Capital Management līdzdibinātājs un vadītājs Bils Brauders šogad iesniedzis sūdzību Latvijas varasiestādēm par Swedbank, apgalvojot, ka šī banka bijusi iesaistīta Krievijas naudas atmazgāšanas skandālā.

Brauders, kurš kļuvis pazīstams ar kampaņu sava bijušā darbinieka advokāta Sergeja Magņitska piemiņas saglabāšanai, jau iepriekš iesniedzis sūdzības par Swedbank Zviedrijas un Igaunijas varasiestādēm, apgalvojot, ka Zviedrijas bankas konti izmantoti, lai laikā no 2006. līdz 2012.gadam atmazgātu 176 miljonus eiro.

Lielākā daļa šīs summas jeb 117 miljoni eiro pārskaitīti caur Igaunijas Swedbank.

Savukārt Danske Bank atzinusi, ka 200 miljardi eiro aizdomīgas naudas, tostarp no Krievijas un bijušajām padomju republikām, ir izplūdusi caur tās filiāli Igaunijā.

Dānijas bankas darbību Igaunijā apturēja varasiestādes, bet pati banka paziņoja par aiziešanu no abu pārējo Baltijas valstu un Krievijas tirgus.

Arī pret Swedbank sākta izmeklēšana pēc tam, kad Zviedrijas raidsabiedrība SVT vēstīja, ka tā caur meitasbanku Igaunijā apkalpoti miljardiem eiro vērti maksājumi no augsta riska klientiem, galvenokārt no Krievijas.

Tikmēr Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš pastiprinājis banku sektora un tā uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisijas sakārtošanas centienus. Īpaša uzmanība banku sektoram Latvijā tika pievērsta pēc tam, kad pēc ASV apsūdzībām naudas atmazgāšanā pērn tika slēgta viena no lielākajām bankām Latvijā ABLV, kurai bija daudz klientu no Krievijas.

Igaunijā reformas šogad bremzējās saistībā ar ilgo valdības veidošanas procesu, bet Lietuvas saistība ar banku skandāliem nav bijusi būtiska.

Savukārt Parīzē bāzētās Finanšu darījumu darba grupas jaunākajā ziņojumā uzsvērts, ka "nelikumīgi ieņēmumi lielā apmērā ik gadu aizplūst no Ķīnas".

Valstij atverot savu finanšu sektoru, arī Ķīnas centrālā banka pēdējo gadu laikā kļuvusi aktīvāka šajā jomā, pastiprinājusi uzraudzību, lai cīnītos pret naudas atmazgāšanu. Arī šī institūcija komentārus nesniedza.

Nesenie skandāli mudinājuši Europol vairāk darīt cīņā pret finanšu noziegumiem. Organizācija koordinē pārrobežu izmeklēšanas un bija iesaistīta 2016.gada operācijā, kad tika izjaukts starptautisks narkotiku un naudas atmazgāšanas kartelis.

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Baltijas valstīs joprojām pastāv riski ka tās traucē tradicionālajiem Krievijas naudas atmazgātājiem Rietumu valstīs.
jānis
j
Amerikāņi vienkārši grib visu naudas atmazgāšanas biznesu visā pasaulē savākt sev. Kļūt par monopolistu. Tai skaitā arī Šveicē traucē šai iecerei, ne tikai Latvija.
Ass
A
Un ka tad ar ofšoriem?Ko teiktu rietumvalstis par šādiem riskiem?Ir labi zināmas valstis kuras patvērumu ir atradusi daudzi zagli no Krievijas ar visu naudu(piem. Abramovica kungs!).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits