Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Igaunijas izlūkdienests: Tuvākajos gados Krievija palielinās karavīru skaitu pie Igaunijas robežas

Krievijas mērķis ir militāri dominēt Baltijas jūras reģionā, un tuvāko gadu laikā Krievijas sauszemes spēku un gaisa desanta karaspēka skaitliskais sastāvs Igaunijas virzienā būtiski pieaugs, otrdien publicētajā ikgadējā ziņojumā norāda Igaunijas Ārējais izlūkdienests.

2022.gada beigās Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja par plāniem pārskatīt Krievijas bruņoto spēku organizatorisko struktūru, reformēt militāro vadību, izveidot papildu vienības un formējumus gandrīz visās karaspēka šķirās un palielināt personālsastāvu līdz 1,5 miljoniem karavīru. Šīs vērienīgās reformas plānots īstenot trīs līdz četru gadu laikā, un tās tiek pamatotas kā atbilde uz NATO paplašināšanos.

Krievijas militāro reformu mērķi atspoguļo vadības redzējumu par resursiem, kas nepieciešami konfliktam ar Ukrainu un konfrontācijai ar Rietumiem, konstatē Igaunijas Ārējais izlūkdienests.

"Kremlis, visticamāk, paredz iespējamu konfliktu ar NATO nākamās desmitgades laikā. Igaunijai Krievijas militārā reforma nozīmē, ka tuvākajos gados ievērojami palielināsies Krievijas bruņoto spēku klātbūtne Igaunijas robežas tuvumā," lasāms ziņojumā.

Tajā teikts, ka Krievijas militāro spēju pieaugums Igaunijas tuvumā Ļeņingradas un Pleskavas apgabalos galvenokārt saistāms ar iespējamu esošo vienību pārveidošanu par divīzijām.

Saskaņā ar vienu no iespējamajiem scenārijiem Krievijas sauszemes spēku un gaisa desanta spēku personālsastāvs Igaunijas virzienā var gandrīz divkāršoties salīdzinājumā ar aptuveni 19 000 cilvēku, kas bija līdz 2022.gada 24.februārim, kad Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Tas, cik lielā mērā šīs vienības sasniegs kaujas gatavību, ir atkarīgs no Krievijas spējas rekrutēt, apmācīt un noturēt dienestā līgumkaravīrus, paskaidrots ziņojumā.

Otrs prioritārais reģions ir Somijas virziens, kur Krievijas militārā klātbūtne iepriekš bija minimāla, bet situācija mainījusies pēc tam, kad Somija pērn aprīlī tika uzņemta NATO, norāda Igaunijas Ārējais izlūkdienests.

"Krievija plāno izveidot 44.armijas korpusu, kura štābs, visticamāk, atradīsies Petrozavodskā," teikts ziņojumā.

Tajā norādīts, ka Krievijas militārās reformas panākumus un termiņus lielā mērā noteiks kara gaita Ukrainā. Ja Krievijai izdosies īstenot reformu, NATO nākamajā desmitgadē varētu saskarties ar padomju stila masu armiju. Šī armija, visticamāk, būs tehnoloģiski mazāk attīstīta par NATO sabiedroto aizsardzības spēkiem lielākajā daļā jomu, izņemot elektronisko karadarbību un tāla darbības rādiusa triecienspējas.

"Tomēr tās militārais potenciāls būtu ievērojams, ņemot vērā tās lielumu, ugunsjaudu, arī artilēriju, un daudzos lētos bezpilota lidaparātus, kaujas pieredzi un rezerves," sacīts ziņojumā.

"Aizsardzībai pret iespējamu konvencionālu uzbrukumu no šādas armijas puses būtu nepieciešams, lai sabiedroto aizsardzības spēki un aizsardzības rūpniecība būtu ievērojami gatavāka, spējīgāka un labāk nodrošināta ar munīciju un materiāliem nekā pašlaik. Kopumā Krievijas plāns palielināt savus militāros spēkus ir ambiciozs, īpaši ņemot vērā īso laika grafiku un Krievijas ekonomisko un demogrāfisko situāciju. Tomēr tas ir arī draudu avots Igaunijai un NATO, veicinot Krievijas agresīvo nostāju, militāro potenciālu un pieaugošo militarizāciju, kas pastiprina Krievijas acīmredzamo ceļu uz ilgtermiņa konfrontāciju ar Rietumiem," secināts Igaunijas izlūku ziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits